Dolgo življenje

Na vseh koncih sveta je dolgo življenje blagoslov. A kaj je dolgo življenje? Kaj, če bi bilo definirano kot čas, ko se zavedamo, da smo živi? Po tej definiciji bi 60 let stara oseba, ki spi osem ur dnevno, preživela le 40 let življenja.

Kaj, če bi šli še dlje? Nihče si ne želi dolgega nesrečnega življenja; pozitivno dojemanje dolgega življenja predpostavlja, da je to srečno. Poglejmo na življenje s stališča kakovosti časa in opazujmo, kako je povezano s kakovostjo uma. Adžan Ča je rekel, da je vsak trenutek, ki ga preživimo brez pozornosti, neke vrste živeča smrt. Seštejte koliko vašega življenja se porabili na avtomatskem pilotu, ujeti v sanjarjenje o prihodnosti ali ste zapravljali čas z nepomembnimi, neznatnimi skrbmi. Toliko mrtvih trenutkov! In koliko časa smo izgubili zaradi pohlepa, jeze, odpora, ljubosumja, tesnobe in depresije. Pogledano s tega stališča se lahko življenje osemdesetih koledarskih let skrči na zelo malo.

Stremimo k blagoslovu dolgega življenja. Ne po tistem, ki se meri v letih in desetletjih, ampak po številu dragocenih trenutkov pozornosti, prijaznosti in modrosti.

- adžan Džajasaro

 

(C) SloTheravada, 2023