Gradnje nove dvorane Samanadipe

For English version check HERE.

 

Gozdni budistični samostan Samanadipa predstavlja namero za izgradnjo nove glavne hiše, ki bo namenskost nadomestila prvotno staro hiško, zgrajeno leta 1933. Zemljišče s hišo je bilo kupljeno leta 2016. Bilo je v skrbništvu Društva theravadskih budistov Bhavana do letošnjega leta, ko je bila pravno prenesena v Gozdni budistični samostan Samanadipa.

Sedanjo staro hišo je leta 1933 zgradil Marcelin Korelc, praded adžana Hirika, da bi služil kot družinski dom. To je majhna hiša, v kateri je majhna soba (20m2), kuhinja (12m2) in shramba (12m2). Zgrajena je bila iz zelo skromnega materiala tudi za tiste čase: lesa in blata. Ta stavba, ki je sedaj namenjena splošni dejavnosti Sanghe, je bila zasnovana in zgrajena za povsem drugačen namen, kot majhen družinski dom in ne kot samostan.

Hiša je bila kupljena leta 2016, da bi zagotovila osamljen kontemplativni prostor za nekaj menihov, da bi se lahko laični budisti in zainteresirani učili in izvajali Budove nauke. Menihi so miloščinarji in odvisni od laikov glede hrane, oblačil, nastanitve in zdravil. To ustvarja zelo odprto obliko verskega življenja. Ljudje prihajajo v samostan, da dobijo vodnika v duševnem razvoju in poskrbijo za menihe glavni dnevni obrok. Samostan je vedno odprt za obiskovalce. Za učenje, literaturo ali objekte, ki jih ponuja skupnost, ni treba plačati.

 

Zakaj se mora samostan nadgraditi in izboljšati?

Stara hiša, kot že omenjeno, je bila sprva zgrajena za majhno družino in ne za skupnost menihov in laikov ter obiskovalcev. 20 m2 prostora, preurejenega v meditacijsko sobo, ne zadošča za zbiranje šestih menihov (in število še narašča). Prav tako je nemogoče imeti širše skupine (kot so meditacije, učenja, daritve Dana). Leta 2020 smo zgradili »odprto salo« (kozolec), ki nam zelo dobro služi, vendar le v toplih delih leta. Poleg tega je hiša stara in slabo grajena. Zahteva stalno popravilo razpok in čiščenje plesni, ki je pred kratkim prišla v prostor zaradi vlage iz kuhinje, sušenja oblačil in več ljudi, ki te prostore uporabljajo. Prav tako po zahtevi vlade potrebujemo večji življenjski prostor za prijavo več stanovalcev na ta naslov: trenutno so zasedena vsa mesta, zaradi majhne koče pa ne smemo sprejeti več stanovalcev. Odločili smo se, da nadaljujemo svoje dejavnosti na tej lokaciji. Zdelo se je, da bi bil dolgoročni načrt za ureditev te lokacije najbolj primeren način za nadaljno delovanje.

 

Pristop glavnega načrta

V tej fazi se še vedno posvetujemo z arhitektom. Ideja je zgraditi dvonadstropno stavbo iz naravnih materialov, ki bi vsebovali le les, slamo in glino. V prvem nadstropju upamo, da bomo imeli večjo kuhinjo s shrambo, kopalnico in več sanitarij, skupno sobo za menihe ter sobo za bolnega ali ostarelega meniha skupaj s kopalnico. V drugem nadstropju bi bila večja dvorana za meditacijo (35-40m2). Takšna zgradba bi bila zelo trajnostna in energetsko učinkovita, cenejša možnost gradnje in ustrezala življenjskemu slogu naših gozdnih menihov.

Natančen načrt bo sledil v nekaj mesecih, ko bo arhitekt pripravil podrobnejši glavni načrt. Ocenjujejo, da bo skupni strošek okoli 100.000 EUR, toda ciljamo da bi bil strošek nižji..

Primer, kako se gradi les-slama-glina:

 

Donacije za sklad za obnovo glavne hiše Samanadipa

Spodaj si oglejte možnosti, kako podpreti ta projekt. Dodatna navodila ali posvetilo [61] lahko pošljete na e-poštni naslov Samanadipa, ki je naveden v potrditvenem e-poštnem sporočilu.

Upravni svet

 

Bančni transfer:

Gozdni budistični samostan Samanadipa
Goljek 3,
8210 Trebnje
Slovenija

IBAN: SI56610000023637792

(odprt pri Delavska hranilnica d.d.
Miklošičeva cesta 5, 1000 Ljubljana)

BIC/SWIFT: HDELSI22

NAMEN: Donacija

Donacije preko spleta (PayPal):

 

 

(C) SloTheravada, 2022

Učenja gvardijana samostana