Samostani in Umik

Ko gredo laični meditatorji v samostan na daljši umik, se jim pogosto zdi, da se njihova praksa poslabša in ne izboljša. Lahko na primer opazijo, da so zelo kritični do tistih okoli njih. Lahko postanejo obsedeni z zadevami, za katere pravijo, da bi jih doma zlahka opravili. V samostanu se vse njihove napake zdijo povečane. Nekateri ljudje izgubijo vero v usposabljanje, drugi izgubijo vero vase.


Če se kdo ujame v te vrste dvom, je prvo zatočišče potrpežljivost. Budistično usposabljanje ni kot v znani analogiji - sto metrski sprint. Ni niti maraton. Je bolj kot ogromno ultra maratonov eden za drugim. Toda to je problem le, če mislite, da imate kaj boljšega, kar bi počeli z vašim življenjem. Moj nasvet je, da vidite dvom kot dvom in nadaljujete.


Danes sem enemu študentu rekel: »Brez pričakovanj ali primerjanja, sooči se najboljše kot se lahko z vsem, kar se pojavi trenutek za trenutkom.« Samostan je mesto, ki je oblikovano tako, da drastično zmanjša motnje. Ko se nikjer ne moreš skriti pred sabo, se nečistosti pojavijo kot madeži na belem blagu. To je dobro. Šele ko jasno vidiš nečistosti, lahko najdeš pot, kako se jih osvobodiš.

- adžan Džajasaro

(C) SloTheravada, 2023