Kaj je resnica

Te dni je po celem svetu tako veliko sporov zaradi toliko pomembnih zadev. Pogosto nimamo časa ali nimamo virov, da bi si ustvarili verodostojno mnenje, kje dejansko lahko najdemo resnico.

Obstajajo pa določeni preprosti kriteriji, s pomočjo katerih lahko določimo, koliko so ljudje, ki nas skušajo prepričati o zadevi, vredni zaupanja. Tu so tri:

1. V kakšni meri izražajo absolutno zaupanje, da imajo prav? Moj učitelj je vedno govoril, da modri nikoli ne pozabijo resnice o negotovosti. Z ljudmi, ki so vneto prepričani o stvareh, o katerih nimajo neposredne izkušnje, in so gluhi za katerekoli nasprotne argumente, je treba ravnati previdno. Znak inteligence in poštenosti je ponižno priznavanje meja in možnih napak svojih lastnih stališč.

2. Kako se obnašajo z ljudmi, s katerimi se ne strinjajo? Jih omalovažujejo ali demonizirajo? Tistim, ki predpostavljajo, da so vsi, ki jim nasprotujejo šibki, neumni, s spranimi možgani ali motivirani z nečistostmi, ne smemo zaupati. Neupoštevanje nasprotnikov zaradi nezmožnosti empatije do tistih z drugimi prepričanji in mnenji je resna šibka točka.

3. Ali poskušajo manipulirati z vašimi čustvi? Ali uporabljajo besede, ki skušajo na primer sprožiti vaše želje, strahove, tesnobo ali nesigurnosti ali vaš ponos, vaše predsodke, vaše usmiljenje, vašo pripadnost, da bi okrepili svoje argumente. Če je tako, jim ne smemo zaupati.

Ljudje, ki niso vredni zaupanja, niso njuno vedno v zmoti glede pomembnih stvari, večinoma pa so.

- adžan Džajasaro

(C) SloTheravada, 2023