Opustite vse, kar ni vaše

Buddha je vzpodbujal svoje učence: »Opustite vse, kar ni vaše, opuščanje tega bo vodilo v vašo trajno dobrobit in srečo.«

To je zanimiva trditev, ki sproža številna vprašanja. Na primer, kako sploh lahko opustiš, kar ni tvoje? In kaj natančno pomeni, da je nekaj »tvoje« ali »ni tvoje«?

Odgovor na prvo vprašanje se glasi, da lahko opustimo stvari, ki nam ne pripadajo, če smo jih ukradli od drugih. Ali – in to je tu pomembno – ko pomotoma mislimo, da so naše. Buddha uči opuščanje napačnega občutka lastništva.

Lastništvo ni naravna resnica, je koncept. Definiran je z močjo nad »lastnino«. Buddha opozarja, da domnevamo, da smo lastniki našega telesa, občutkov, spominov in zaznav, misli in čustev in naše čutne zavesti. Vendar pa, če pobližje opazujemo, lahko vidimo, da pravzaprav nad njimi nimamo take moči, ki bi si zaslužila naziv »lastništvo«. Verjeti, da je pet skupin pojavov, ki tvorijo naše telo in um, naša lastnina, je osnovna utvara, ki podžiga naše trpljenje. Resnično srečo prinese opuščanje navezanosti na ta koncept.

- adžan Džajasaro

(C) SloTheravada, 2023