(SN 22:45) Anicca Sutta - Nestalnost

 

“Menihi, materija je nestalna. Kar je nestalno, je trpljenje. Kar je trpljenje, je ne-jaz. Kar je ne-jaz, se naj gleda tako, kot v resnici je, s pravilno modrostjo: ‘To ni moje, to nisem jaz, to ni moj jaz.’ Ko vidiš to tako, kot je v resnici, s pravilno modrostjo, postane um brezstrasten in osvobojen madežev skozi neoprijemanje. 

“Občutek je nestalen…. Zaznava je nestalna…. Tvorbe so nestalne…. Zavedanje je nestalno. Kar je nestalno je trpljenje. Kar je trpljenje je ne-jaz. Kar je ne-jaz, se naj gleda tako, kot v resnici je,  s pravilno modrostjo: ‘To ni moje, to nisem jaz, to ni moj jaz.’ Ko vidiš to tako, kot je v resnici, s pravilno modrostjo, postane um brezstrasten in osvobojen pokvarjenosti skozi neoprijemanje. 

“Če, menihi, menihov um postane brezstrasten glede elementa materije, je osvobojen pokvarjenosti skozi neoprijemanje. Če njegov um postane brezstrasten glede elementa občutka ... glede elementa zaznave ... glede elementa tvorb ... glede elementa zavedanja, je osvobojen pokvarjenosti skozi neporijemanje. 

“Ko je osvobojen, je trden; ko je trden, je zadovoljen; ko je zadovoljen, ni vznemirjen. Ko ni vznemirjen, on osebno doseže Nibbāno. On razume: ‘Uničeno je rojstvo, duhovno življenje je bilo živeto, kar je bilo treba storiti je bilo storjeno, ni več vračanja nazaj v katerokoli stanje eksistence.’”

 

 

 

vir: Bhikkhu Bodhi - In the Buddha's Words, Wisdom Publications, 2005
Prevod: Bojan Božič / julij 2014

 

(C) SloTheravada, 2023