Osebe, narodi, božanstva

 

Abhaya – princ, sin kralja Bimbisāra iz Magadhe, vendar ne prestolonaslednik.

Adžātasattu Vedehiputta – sin kralja Bimbisāra, kralja Maghade, polbrat Abhaye. Nasledil je očeta na prestolu. Večkrat je skupaj z Devadatto poskušal ubiti Buddho.

Adžīta Kesakambala – vodja ene od šestih heretičnih sekt. Bil je nihilist, ki ni verjel ne v dobro ne v zlo. Posameznik je izničen ob smrti.  Glej DN 2:23.

Ādžīvaka ali ādžīvika – sekta nagih asketov, katerih učenje je poudarjalo neprizanesljivo strogost. Verjeli so, da ni svobodne volje, da je vse v naprej določeno. Bili so sledilci Makkhali Gosāle. Buddha jih ni cenil. Glej Basham, History and Doctrines of the Ᾱjīvakas.

Aggivessana – to je verjetno ime družine (priimek) Agnivesyāyana. S tem nazivom je Buddha nagovarjal Saccaka (MN 35) in tudi popotnika Dīghanakha (MN 74). Princ Džayasena tako naslavlja tudi novinca Aciravata (MN 125).

Āḷāra Kālāma – prvi učitelj Buddhe, ki ga je učil meditacije področja ničnosti, kot da je to največji dosežek posvečenega življenja. Prakticiral je močno zbranost.

Ᾱnanda – bratranec in osebni pomočnik in spremljevalec Buddhe. Imel je najboljši spomin med Buddhovimi učenci.

Anāthapiṇḍika – bogat trgovec in bankir z osebnim imenom Sudatta. Klicali so ga s psevdonimom, ki pomeni: radodaren zaščitnik siromašnih. Bil je glavni moški laični učenec in največji podpornik Buddhe.

Angulimāla – sin brahmana Bhaggava, duhovnika kralja Kosale, Pasenadija. Njegovo ime je bilo Ahiṁsaka, kar pomeni “nenasilen.” Študiral je pri Takkasili, kjer je postal učiteljev ljubljenec. Njegovi kolegi študenti so bili nanj ljubosumni in so rekli učitelju, da je Ahiṁsaka storil prešuštvo z njegovo ženo. Učitelj, ki je nameraval uničiti Ahiṁsaka, mu je ukazal, naj mu prinese tisoč človeških prstov z desne roke, kot nadomestilo. Ahiṁsaka je živel v gozdu Džālinī in napadal popotnike, jim rezal prste in jih nosil kot ogrlico okoli svojega vratu. 

Anguttarāpanci – prebivalci dežele Anguttarāpa. 

Annabhāra, Varadhara in Sakuladāyī – zelo znani popotniki (paribbādžaki), ki so živeli v parku popotnikov blizu Rādžagaha.

Anuruddha thera – Buddhov bratranec, ki je imel videnje z očesom prebujenega. Bil je prisoten pri Buddhovi smrti.

Assadži – eden od prvih petih učencev Buddhe. Drugi štirje so bili: Aññā Kondañña, Bhaddiya, Vappa in Mahānāma.

Assadži in Punnabasu – meniha slabega obnašanja, ki sta s svojimi sledilci živela v Kītāgiriju.

Assalāyana – šestnajstletni brahman iz Sāvathija, zelo učen v Vedah.

Aṭṭhaka – ta in drugi zelo znani brahmanski modreci (Vāmaka, Vāmadeva, Vesāmitta, Yamataggi, Angirasa, Bhāradvādža, Vāseṭṭha, Kassapa in Bhagu) so recitirali in skladali sveta besedila. Pogosto so se postili.

Avantiputta – kralj Madhure, ki je postal po smrti kralja Bimbisāra.

Bakkula – učen brahman, ki je pri svojih osemdesetih postal menih in živel kot menih osemdeset let. Za časa dogajanja v Bakkula sutti je bil star tako sto šestdeset let. Buddha ga je imel za tistega, ki je najbolj zdrav.

Bhagu – rojen je bil kot Sakyan in se je skupaj s svojima sonarodnjakoma Anurudho in Kimbilo odločil za meništvo.

Bhāradvādža – pripadnik kaste brahmanov, nekdo, klican po imenu družine. 

Bhūmidža – stric princa Džayasena.

Bimbisāra Seniya (558-491 pr.Kr.) – kralj Magadhe na jugu sedanje pokrajine Bihar v Indiji. Bil je velik prijatelj in zaščitnik Buddhe.

Bodhi, princ – sin kralja Kosambīja, Udena; njegovi mati je bila hči kralja Avantīja, Caṇḍdappajjote. Živel je v Suṃsumāragiriju, v deželi Bhagga. 

Bodhisatta – bitje, ki si prizadeva za duhovno prebujenje. Nanaša se običajno na Buddho, preden je ta dosegel prebujenje.

Božanstva, božanska bitja, bogovi (devā, v latinščini deus, dobesedno bogovi) – nesnovna bitja v nebeških svetovih. Bitja imajo dolgo življenje, vendar niso nesmrtna. Glej Področja bivanja.

Brahmā – prvo božanstvo, ki se rodi na začetku novega kozmičnega cikla in katerega življenje traja celoten cikel. Je kreator, podvržen ponovnemu rojstvu in smrti, izhaja iz vedske tradicije. Upodobljen je običajno kot bitje s štirimi obrazi in štirimi rokami.

Brahmā Baka – dobesedno žerjav Brahmā. Pojavi se v Madžhima nikāyi kot božanstvo, ki verjame, da je njegov svet večen in da je zato nesmrten in da ni višjih svetov od njegovega.

Brahman (brāhmaṇa) - človek iz kaste svečenikov, učiteljev, zdravnikov

Buddha – 1. budni, prebujeni, 2. zgodovinska oseba, utemeljitelj budizma. Pri originalni izgovorjavi palijskega imena se izgovori tudi soglasnik h.

Candana – božanstvo iz področja Štirih velikih kraljev

Cankī – zelo učen in cenjen brahman iz vasi Opasāda v deželi Kosala. Nikoli ni postal sledilec Buddhe.

Channa – thera menih. Buddha je razložil, da je tik pred svojim samomorom postal arahant.

Cunda – novinec Cunda je bil mlajši brat častitega Sariputte. Njegov učitelj je bil Ananda. Kasneje je bil Cunda zelo spoštovan menih Mahā-Cunda in dosegel arahantstvo.

Daṇḍapāni – ime pomeni “palica v roki.” Tako je bil imenovan zato, ker se je bahavo sprehajal naokoli z zlato sprehajalno palico, čeprav je bil še vedno mlad in zdrav. V skladu s komentarji MA, se je on pridružil Devadatti, Buddhovemu glavnemu nasprotniku, ko je ta poskušal ustvariti razkol med Buddhovimi sledilci. Njegov način postavljanja vprašanj je aroganten in namerno provokativen.

Devala (asita devala) – himalajski asket.

Devadatta – Buddhov nečak in glavni nasprotnik. Poskušal je ustvariti razkol med Buddhovimi sledilci in poskusil ubiti Buddho ter prevzeti nadzor nad Sangho. Ko so njegovi poskusi umora spodleteli, je zapustil Buddho in poskusil ustanoviti svojo sekto. Glej Nanamoli, Life of the Buddha, str. 266-69.

Dhammadinnā – v posvetnem življenju žena trgovca Visākha. Dosegla je arahantstvo hitro po svoji posvetitvi za nuno. Buddha jo je označil kot najboljšo nuno v razlagi Dhamme.

Dīgha Kārāyaṇa – poveljnik kralja Pasenadija.

Dīghanakha – popotnik, nečak častitega Sāriputte. Buddha ga naslavlja kot Aggivessana.

Dūsī – ime Māre, ki ga je imel za časa Kukusandha Buddhe.

Džainisti (nigaṇṭhā) – učijo, da so izkušnje katerekoli osebe, povzročene s preteklo kammo. S prakso stroge askeze hočejo izčrpati vso to iz preteklosti akumulirano slabo kammo. Njihov vodja je bil Nātaputta (Mahāvīra). 

Džayasena – MA pravi, da je bil princ sin kralja Bimbisāra. Njegov stric je bil menih Bhūmiya thera (MN 126).

Džānussonī – ugleden brahman iz Mahāsāle, ki je postal sledilec in občudovalec Buddhe. Buddho je pogosto obiskal in iskal njegovo mnenje o različnih temah.

Gandhaba – nižje božanstvo, ki ima posebno vlogo pri rojstvu.

Gaṇaka Moggallāna – ime pomeni računovodja oz. matematik Moggalāna. Bil je brahmanski učitelj in je postal sledilec Buddhe.

Isidatta in Purāna – pribočnika kralja Pasenadija. Ob smrti sta postala enkratna povratnika - glej AN 6:44.

Kakusandha – dvaindvajseti Buddha po vrsti in prvi, ki se je pojavil v sedanjem kozmološkem ciklu, ki se imenuje “Ugodna doba.” Sledila sta mu Buddhi Konāgamaṇa in Kassapa, za njim pa se je pojavil sedanji Buddha Gotama.

Kaḷārajanaka – sin kralja Nimija iz Mithilā. Bil je zadnji kralj dinastije Makhādeva.

Kāpaṭhika – mlad in učen pripadnik plemena brahmanov. Buddha ga po priimku kliče Bhāradvādža.

Kassapa – Buddha pred Gotamo, ki je živel v mestu Vebhalinga. Je eden od sedmih Buddh, omenjenih v pali kanonu.

Keṇiya – asket prepletenih las, ki je bil eden od osmih vrst asketov - teh, ki so vzdrževali ženo in otroke

Kikī ( kralj pokrajine Kāsī)  – živel je v Varanasiju za časa Buddha Kassape.

Kolyā – eden od narodov in republik za časa Buddhe. Glavno mesto je bilo Devadaha (nahajal se je v sedanjem Nepalu - distrikt Rupandehi, na meji z Indijo). Bili so sosedje Sākyanov, med njimi je tekla reka Rohinī in oboji so trdili, da so povezani z Buddho.

Komārabhacca – ādživak, zelo spoštovan zdravnik, ki je zdravil Buddho in tudi kralja Bimbisara.

Koravya – kralj Kurujev iz Indapatta, ki je imel v lasti park Migācira.

Kosiya – dobesedno 'sova'. 

Kšatrije (khattiya) - človek iz indijske kaste bojevnikov, vojakov, vladarjev, plemenitašev, sodnikov, policistov

Kundadhāna – je izhajal iz brahmanske družine in je znal Vede na pamet. Kasneje je pristopil v Sangho in postal arahant.

Licchavī – pomemben narod v Indiji za časa Buddhe. Živeli so v državi Vadžī z glavnim mestom Vesāli. Bili so predani sledilci Buddhe in zelo cenjeni glede njihovega upravljanja s skupnimi zadevami.

Lomasakangiya – arahant iz sākyanske družine iz Kapilavattha.

Māgandiya – popotnik, ki je po srečanju z Buddho pristopil v Sangho in kasneje postal arahant.

Mahā Cunda – zelo ugleden učenec Buddhe.

Mahā Kaccāna – Buddha ga je proglasil za najboljšega učenca v razlaganju natančnejših pomenov kratkih, zgoščenih izrekov. Med poslušanjem Buddhe je postal arahant in se pridružil sanghi. 

Mahā Kappina – eden najuglednejših učencev Buddhe, učitelj menihov. Bil je starejši od Buddhe in postal nepovratnik, ter se pridružil skupnosti menihov.

Mahā Kassapa – odlikoval se je z izvajanjem asketskih praks.

Mahā Koṭṭhita – Buddha ga je proglasil za najodličnejšega učenca med tistimi, ki so znali logično analizirati. Iz zelo bogate brahmanske družine je pristopil k saṅghi in postal kasneje arahant.

Mahā Moggallāna – je med Buddhovimi menihi imel največje magične sposobnosti in je bil poleg Častitega Sāriputte glavni učenec Buddhe. Lahko je potoval po prostoru kot ptica.

Mahānāma – sakyanski kralj, Buddhov bratranec in starejši brat častitih Anuruddhe in Ᾱnande. Izbral je posvetno življenje in je dopustil, da Anuruddha postane menih. Zgodba je v knjigi: Ñāṇamoli, The Life of the Buddha, str. 80-81.

Mahāpadžāpatī Gotami – mlajša sestra kraljice Mahāmāye, Buddhove matere in tudi žena kralja Suddhodana. Po Mahāmāyini smrti je postala Buddhova krušna mati. Bila je prva ženska, ki je Buddho prosila za pomenišenje.

Makhādeva – kralj, ki je vladal v Mithili, v kraljestvu Videha.

Makkhali Gosāla – eden od šestih heretičnih učiteljev, sodobnikov Buddhe, učenec džainista Mahavire in kasneje ustanovitelj ādžīvakov. Bil je prepričanja, da je vse vnaprej določeno.

Mallikā – glavna žena kralja Kosale, Pasenadija.

Māluṅkyāputta – od Buddhe je prejel kratko predavanje o temeljih šestih čutov, odšel v umik in dosegel arahantstvo.

Māra – “Ta, ki kvari” ali “Pokvarjenec” ali “Zlobnež”, bog v nesnovni obliki. V budističnem konceptu vesolja je položaj Māre podoben temu, kot ga ima Brahmā. Ima podoben status kot Satan v krščanstvu.

Migārova mati – glej Visākhā.

Nāgasamāla – osebni skrbnik Buddhe v prvih dvajsetih letih njegovega delovanja.

Nandaka – gospodar iz bogate družine trgovcev. Po vstopu v Sangho je kmalu dosegel arahantstvo.

Nanda Vaccha, Kisa Sankicca in Makkhali Gosāla – voditelji ādžīvakov. Zadnji je bil sodobnik Buddhe. Najprej je Buddha njihove prakse sprejel, po prebujenju pa jih je zavrnil.

Nandiya – Sakyan iz Kapilavatthuja in Anuruddhov prijatelj in stalni tovariš. Po pomenišenju je kmalu dosegel arahantstvo.

Nātaputta – z drugim imenom Mahāvīra, eden od šestih pomembnih učiteljev, sodobnik Buddhe. Opisuje se kot heretik, vodja sekte džainistov. O Nātaputti glej tudi MN 14, 30, 36, 56, 58, 77, 101, 104 in DN 2, 29 in 33. Džainisti so poudarjali prakse asketske strogosti, s katerimi izčrpajo vso iz preteklosti akumulirano slabo kammo, novim dejanjem pa se je treba izogibati z nedejavnostjo.

Nimi – kralj države Videha.

Paccekabuddha – človek, ki je sam dosegel prebuditev in osvoboditev, ne da bi bil odvisen od Dhamme, ki jo je učil Buddha, vendar ni sposoben učiti drugih Dhamme in vzpostaviti zakonika. Paccekabuddha se pojavi le v času, ko v svetu ni prisotnega Buddhovega učenja.

Pakudha Kaccāyana – vodja ene od heretičnih sekt v Buddhovem času. Zagovarjal je nauk o nedejanju, da ne obstaja ubijanje, ni razlike med dobrim in slabim, vednostjo in nevednostjo. Materija, užitek, bolečina in duša so večni in niso vzajemno povezani. Glej tudi DN 2:26. Vedno je uporabljal toplo vodo

Padžota – kralj Avantija, nasilnega značaja. Bil je prijatelj kralja Bimbisāra iz Magadhe, ki ga je ubil njegov sin Adžātasattu.

Padžāpati – stvarnik in ohranjevalec ustvarjenih bitij (sinonim za Brahmo). V Vedah je temu najvišjemu od vedskih božanstev ime Najvišji gospodar stvarjenja.

Pañcakanga – tesar kralja Pasenadija iz Kosale, ki je bil predan sledilec Buddhe.

Pārāsariya – brahmanski učitelj študenta Uttare. Bil je ekspert v treh vedah. Pridružil se je Buddhi in kmalu postal arahant.

Pasenadi – kralj države Kosala, katere glavno mesto je bil Sāvatthi. V sedanjem času je to območje med jugom Nepala - province 5 in severa Indije (Uttar Pradesh). Bil je eden od Buddhovih najbolj predanih sledilcev, čeprav ne kaže, da bi dosegel kakršnokoli stanje duhovne realizacije. 

Pet menihov (pañcavaggiyā) – prvi učenci Buddhe: Assadži, Aññā Kondañña, Bhaddiya, Vappa in Mahānāma.

Pokkharasāti – bogat in zelo učen brahmanski učitelj, ki je živel v Ukkatthi. Postal je sledilec Buddhe in stopil v tok (glej DN 3).

Popotniki (paribbādžakā) – so bili asketi, ki so neprestano potovali, se družili z ljudmi in razpravljali z njimi o etiki, filozofiji in misticizmu. Imeli so prepričanje, da bodo po smrti, če se prečistijo zla s celibatom, in ne delajo zla z dejanji, govorom in načinom življenja, dosegli popolno blaženost, kar je rojstvo v Brahmovem svetu. Ljudje so jih spoštovali. V MN nastopajo: Dīghanakha, Sakuladāyī, Vekhanassa,Vacchagotta, Potaliputta. Mnogi od njih so postali sledilci Buddhe. Buddha o njih ni imel dobrega mnenja.

Puṇṇa Mantāniputta – pripadal je brahmanski družini in ga je posvetil častiti Añña Kondañña v Kapilavatthuju. Kasneje ga je Buddha označil za najbolj uglednega meniha med učitelji Dhamme.

Puṇṇa – ta Puṇṇa je različna oseba od Puṇṇe Mantāniputte iz MN 24. Bil je iz družine trgovcev, ki je bivala v pristaniškem mestu Suppāraka, v deželi Sunāparanta (sedanji Maharashtri). Ko je na poslovnem potovanju v Savatthi slišal učiti Buddho, je opustil laično življenje in postal menih.

Pūraṇa Kassapa – eden od šestih zelo znanih učiteljev, sodobnikov Buddhe. Zagovarjal je nauk o nedejanju, ki je zanikal rezultat dobrega ali slabega dejanja in kjer telo deluje neodvisno od duha in ni vzroka za posledice. Glej tudi AN 9:38 in DN 2.

Rāhula – edini sin Buddhe, rojen na dan, ko je Buddha zapustil palačo v iskanju prebujenja. Ko je bil star sedem let, ga je pomenišil častiti Sāriputta ob prvem Buddhovem obisku v Kapilavatthiju po njegovem prebujenju. Buddha ga je razglasil kot najpomembnejšega učenca med temi, ki so želeli vaditi. V MN 147 je dosegel arahantstvo po poslušanju Buddhovega učenja o razvoju vpogleda.

Rāma – brahman, oče Buddhovega učitelja Uddaka Rāmaputte.

Raṭṭhapāla – sin zelo bogatih staršev, ki je nosil ime po svoji družini. Od staršev je stežka dobil dovoljenje za vstop med menihe. 

Revata thera – se je odlikoval kot gozdni meditator. Bil je mlajši brat Sāriputte.

Saccaka – sin džainskih staršev, ki sta bila oba spretna v filozofskih debatah. Različne doktrine se je naučil od svojih staršev in od drugih filozofov tedanjega časa. 

Sakka – vladar božanstev, vladar nebes Triintridesetih. Kralj Sakka vlada prvemu nivoju in drugemu nivoju božanstev in živi v drugem, ter ni absolutni monarh. Zgodnji budizem ga ima kot prijaznega in pravičnega, vendar ne popolnega in ne zelo inteligentnega. Čeprav je zelo star je še vedno predmet smrti in ponovnega rojstva. Doživel je 35 ponovnih rojstev, kar je potrdil tudi Buddha. 

Sakuladāyī / Udāyi – znameniti popotnik. Buddha ga najprej poimenuje Sakuladāyī, potem pa ga skrajšano kliče Udāyi.

Sakya – narod, ki je za časa Buddhe živel v republiki. Glavno mesto je bil Kapilavatthu (v Nepalu sedaj Kapilvastu). Gautama Siddharta Buddha je bil sin Suddhodana, izbranega vladarja Sakya Ganarājya.

Samiddhi thera – izhaja iz družine gospodarjev iz Rājagaha. Po tem, ko je prisostvoval srečanju Buddhe in kralja Bimbisāra je vstopil v meništvo.

Sañdžaya Belaṭṭhiputta – eden od šestih zelo znanih učiteljev, sodobnikov Buddhe. Bil je radikalni skeptik in agnostik.

Saṅgārava – zelo učen mlad brahman. Bil je najstarejši sin iz ene družine tega naroda, ki je bil poročen z Dhānañdžāni in je kmalu po tem pogovoru z Buddho postal arahant.

Sāriputta – poleg častitega Mahā Moggallāna glavni učenec Buddhe, ki se je odlikoval v modrosti in skrbi za Sangho. Ime mu je bilo tudi Upatissa. Postal je arahant, ko je poslušal Buddhovo učenje.

Sela – brahman iz Anguttarāpa, prijatelj Keṇiye. Njegov oče je bil bogati brahman Vāsettha. Bil je zelo učen in mojster petih Ved, poznal je znamenja Velikega človeka.

Somā in Sakulā – ženi kralja Kosale, Pasenadija.

Subha – brahmanski študent, sin Toddaya, ki je postal Buddhov sledilec po srečanju z njim. Klicali so ga tudi Bhāradvādža, po priimku brahmanskega naroda.

Subhūti – mlajši brat Anāthapiṇḍike, ki je postal menih na dan, ko je bil Džetov gozdiček darovan Sanghi. Buddha ga je označil kot najodličnejšega učenca v dveh kategorijah – da je ta, ki živi brez konflikta in ta, ki je vreden darov.

Štirje veliki kralji (Cattāro Mahārādžāno) – so čuvarji štirih četrtin iz najnižjega nivoja božanstev: Dhatarattha za vzhod; Virūlhaka za jug; Virūpakkha za zahod; Vessarana za sever. Varovali so Buddho od spočetja. So zaščitniki sveta in bojevniki proti zlu.

Šudra (sudda) – človek iz kaste delavcev in služabnikov.

Tārukkha – eden izmed najbolj odličnih brahmanov iz mesta Mahāsāla. Bil je učitelj mladega brahmana Bhāradvādže.

Tathāgata – ime, ki ga je Buddha pogosto uporabljal, ko je govoril o sebi. Pomeni tudi: ¨tako prišel¨ ali ¨tako odšel¨.

Udāyi – sin brahmana v Kapilavatthiju, ki je postal Buddhov učenec in dosegel arahantstvo. Bil je pameten in dober govorec.

Udena 1. – kralj v Kosambiju, glavnem mestu kraljestva Vamsā, ob bregovih reke Jamina. Na jugu je bilo kraljestvo Avanti. Udena je imel sina z imenom Bodhi, ki je zgradil palačo Kokanada.
Udena 2. – theraki je živel v gozdičku Khemiya blizu Varanasija. 

Uddaka Rāmaputta – drugi učitelj Buddhe. Kot njegovo ime nakazuje, je bil Uddaka biološki ali pa duhovni sin (putta) Rāme. Rāma je moral biti že mrtev, ko je na sceno prišel Bodhisatta. Uddaka je učil očetovo učenje, to je dosežek stanja niti zavedanja niti nezavedanja.

Upāli – sledilec džainista Nātaputte. Po spreobrnjenju je vstopil v tok. 

Upāli thera – je pripadal družini brivca iz Kapilavatthuja in je najprej služil sakyanski princesi. Postal je menih in Buddha ga je učil celotne Vinaya pitake. Razglasil ga je za najboljšega poznavalca Vinaye. Bil je tudi glavni glede Vinaye na prvem koncilu.

Vacchagotta – popotnik, ki je kasneje postal arahant.

Vacchāya – narod iz katerega je izhajal Pilotika. 

Vadžī – konfederacija narodov, ki je vključevala Licchavije in Videhe, kot ene od glavnih narodov starodavne Indije. Glavno mesto za Licchavije je bil Vesāli in za Videhe Mithilā. Za časa Buddhe sta bili obe mesti republiki.

Vadžirī – princesa, edina hči kralja Pasenadija.

Vaišja (vessā) - človek iz kaste trgovcev, kmetov, obrtnikov, poslovnežev.

Vāsabhā – žena kralja Pasenadija, ki je bila hči sakyanskega vladarja Mahānāma in njegove sužnje Nāgamunde.

Vāseṭṭha in Bhāradvādža – dva mlada brahmanska študenta, ki sta obiskovala Buddho in se z njim pogovarjala.

Vekhanassa – popotnik. Buddha ga je klical Kaccāna. Bil je učitelj Sakuladāyīja.

Veliki človek (mahāpurisa) – ime za človeka, ki bo postal Buddha. Na svojem telesu ima dvaintrideset znamenj. Nekatera od njih so bolj mitološka in izhajajo iz brahmanizma.

Vessavana – eden od Štirih velikih nebeških kraljev, vladar yakkhasov, njegovo kraljestvo Visānā je na severu.

Vidhura in Sañdžīva – dva glavna učenca Kakusandha Buddhe.

Viḍūḍabha – sin kralja Pasenadija in njegove žene Vāsabhe. Kralj mu je podelil čin generala.

Visākha – bogat trgovec iz Rādžagaha in kasneje nepovratnik (anagami).

Visākhā – bogata aristokratinja, ki je postala poznana po nadimku Migāramatā (Migārova mati). Uvedla je v budizem svojega tasta (Migāra), bogatega bankirja iz Sāvatthīja, ki jo je simbolično imel za svojo duhovno mati. Bila je glavna laična ženska podpornica Buddhe. Zanj je dala zgraditi samostan (palačo) v Sāvatthīju. Po učenju Buddhe je stopila v tok.

Yama – božanstvo smrti. Umrla bitja sodi glede na njihova dejanja.

 

B.Božič
avgust 2022

(C) SloTheravada, 2023