Hvala in graja

 
Ko mislimo na napake, ki smo jih naredili v preteklosti, na nespameten način, iz sebe delamo hudobneža. Mislimo: »Tako slab sem bil. Tako slab sem.« Rezultat je slaba vest. Slaba vest je razlog za trpljenje. Vodi nas naokrog v krogih. Je brez namere. Ko z modrostjo razmišljamo o napakah, ki smo jih naredili v preteklosti, mislimo: »To je bilo zelo slabo. Napačno in neumno je bilo, da sem to naredil.» Rezultat je sram. Sram je mentalni faktor, ki vodi do svobode pred trpljenjem. Spodbuja nas, da opustimo vzroke naših napak. Ima namero.
 
Ko mislimo na uspehe, ki smo jih dosegli v preteklosti, na nespameten način, mislimo: »Tako dober sem bil. Tako dober sem.« Rezultat je ponos, domišljavost in nehvaležnost. Bolj kot smo uspešni, močnejši je občutek jaza, bolj smo občutljivi na hvalo in grajo.
 
Ko z modrostjo razmišljamo o uspehih, ki smo jih dosegli v preteklosti, mislimo: »To je bilo zelo dobro. Ustvarjena je bila dobrota.« Rezultat je veselje v dhammi in hvaležnost našim učiteljem. Bolj kot smo uspešni, manj imamo občutka jaza in vse lažje krmarimo v svetu hvale in graje.
 
-adžan Džajasaro

(C) SloTheravada, 2023