(MN 120) Sankhārupapatti Sutta – Ponovno rojstvo s prizadevanjem

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel pri Sāvatthīju, v Jetajevem gozdičku Anāthapiṇḍikajevega parka. Tam je častiti Blaženi nagovoril menihe: “Prijatelji, menihi.”—“Prijatelj,” so odgovorili. Blaženi je rekel:

2. “Menihi, učil vas bom ponovnem rojstvu glede na tvorbo. Poslušajte in skrbno pazite, kaj bom povedal.” - “Da, častiti gospod,” so odgovorili menihi. Blaženi je rekel:

3. “Tako, menihi, menih ima zaupanje, krepost, učenost, radodarnost in modrost. On misli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno rodil v družbo premožnih plemenitih!’ On usmeri svoj um na to, ga utrdi, razvije. Taka tvorba in to njegovo bivanje, tako razvito in negovano, vodi do njegovega  ponovnega rojstva tja. To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.[1]

4-5. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On misli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo premožnih brahminov! … v družbo premožnih gospodarjev!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

6. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da bogovi nebes Štirih velikih kraljev dolgo živijo, so čudoviti in uživajo veliko zadovoljstva. On misli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo bogov nebes Štirih velikih kraljev!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

7-11. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da bogovi nebes Triintridesetih … Yāma bogovi … bogovi nebes Tusita … bogovi, ki uživajo v ustvarjanju … bogovi, ki imajo moč nad stvaritvami drugih dolgo živijo, so čudoviti in uživajo veliko zadovoljstva. On misli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo bogov, ki imajo moč nad stvaritvami drugih!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

12. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da Brahmā tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā tisočih biva odločen prežeti svet tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja.[2] Prav tako kot človek z dobrim vidom lahko vzame (hrastovo) šiško v svoje roke in si jo ogleda, tako Brahmā tisočih biva odločen prežeti svet tisočih [svetov], in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Menih pomisli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo Brahme tisočih!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

13-16. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da Brahmā dva tisočih … Brahmā tri tisočih … Brahmā štiri tisočih … Brahmā pet tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā pet tisočih biva odločen prežeti svet pet tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Prav tako kot človek z dobrim vidom lahko vzame pet šišk v svoje roke in jih pregleda, tako Brahmā pet tisočih biva odločen prežeti svet pet tisočih svetov, in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Menih pomisli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo Brahme pet tisočih!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

17. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da Brahmā deset tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā deset tisočih biva odločen prežeti svet deset tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Prav tako kot lep dragulj beril, rezan na osem stranic, dobro rezan, ležeč na rdečem brokatu, žari, izžareva in sije, tako Brahmā deset tisočih biva odločen prežeti svet deset tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Menih pomisli: Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo Brahme deset tisočih!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

18. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da Brahmā sto tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā sto tisočih biva odločen prežeti svet sto tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Prav tako kot ornament iz najfinejšega zlata, ki ga zelo spretno izdela v peči pameten zlatar, leži na rdečem brokatu, žari, izžareva in sije, tako Brahmā sto tisočih biva odločen prežeti svet sto tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Menih pomisli: Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo Brahme sto tisočih!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

19-32. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da bogovi sija … bogovi omejenega sija … bogovi neizmernega sija… bogovi strujajočega žarenja … bogovi slave … bogovi omejene slave … bogovi neizmerne slave… bogovi sijoče slave … bogovi velikega sadeža … Aviha bogovi … Atappa bogovi … Sudassa bogovi … Sudassi bogovi … Akanittha bogovi dolgo živijo, so čudoviti in uživajo veliko zadovoljstva. On misli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo Akanittha bogov!’ On usmeri svoj um na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

33-36. Spet, menih ima zaupanje… in modrost. On sliši, da bogovi področja neskončnega prostora … bogovi področja neskončnega zavedanja … bogovi področja ničnosti … bogovi področja niti-zaznavanja-niti-nezaznavanja dolgo živijo, dolgo vzdržijo, in uživajo veliko zadovoljstva. On pomisli: ‘Oh, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, ponovno pojavil v družbo bogov področja niti-zaznavanja-niti-nezaznavanja!’ On usmeri svoj um na to, ga utrdi, ga razvije. Ta prizadevanja in to njegovo bivanje, tako razvito in negovano, vodi do njegove ponovne pojavitve tja. To, menihi, je pot, način, ki vodi do ponovnega rojstva tja.

37. Spet, menih ima zaupanje, krepost, učenost, radodarnost in modrost. On misli: ‘Oh, z lastnim spoznanjem z neposrednim izkustvom v tem življenju, morda tukaj in sedaj vstopim in ostanem v osvobojenosti uma in osvobojenosti z modrostjo, ki sta brez vplivov z uničenjem vplivov!’ In s svojo uresničitvijo z neposrednim znanjem, on tukaj in sedaj vstopi in biva v osvoboditvi uma in osvoboditvi z znanjem, ki sta brez vplivov z uničenjem vplivov. Menihi, ta menih se sploh nikamor ponovno ne rodi.”[3]

To je bilo tisto, kar je rekel Blaženi. Menihi so bili zadovoljni in veseli besed Blaženega.

 

Opombe


[1] MA: “Pot” tvori pet kvalitet, ki jih začne zaupanje, skupaj s prizadevanjem. Ta, ki ima le pet kvalitet brez prizadevanja, ali pa prizadevanje brez kvalitet, nima določene destinacije. Destinacija je lahko določena le, ko sta prisotna oba dejavnika.

[2] MA razloži, da obstaja pet vrst prežemanj: prežemanje uma, to je, poznavanje misli  bitij skozi vseh tisoč svetov; prežemanje kasine, to je, razširitev slike kasine na tisoč svetov; prežemanje božanskega očesa, to je, gledanje  tisoč svetov z božanskim očesom; prežemanje svetlobe, ki je isto kot prejšnje prežemanje; in prežemanje telesa, to je, razširitev svoje telesne aure na tisoč svetov.

[3] MA: Pet kvalitet, ki so omenjene je dovolj za ponovno rojstvo v čutni svet, toda za višje oblike ponovnega rojstva in uničenje vplivov je potrebno več. Ko temeljiš na petih kvalitetah, če dosežeš jhāne, si ponovno rojen v svetu Brahme; če pridobiš dosežek nematerialnosti, si ponovno rojen v nematerialnem svetu; če razviješ vpogled in dosežeš sadež nepovratništva, si ponovno rojen v Čistem bivališču; in če dosežeš pot arahantstva, dosežeš uničenje vplivov.

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / maj 2018

 

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.