(MN 120) Sankhārupapatti Sutta – Vrednotenje dosežkov

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel pri Sāvatthīju, v Džetovem gozdičku Anāthapiṇḍikovega parka. Tam je častiti Blaženi nagovoril menihe: “Prijatelji, menihi.”—“Prijatelj,” so odgovorili. Blaženi je rekel:

2. “Menihi, učil vas bom o vrednotenjem dosežkov. Poslušajte in skrbno pazite, kaj bom povedal.” - “Da, častiti gospod,” so odgovorili menihi. Blaženi je rekel:

3. “Tako, menihi, menih je dovršen v prepričanju, kreposti, učenju, radodarnosti in modrosti. Misli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo premožnih plemenitih!’ Svoj um usmeri na to, ga utrdi, razvije. Tako vrednotenje in tako življenje, tako razvito in negovano, vodi do njegovega dosežka. To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.[1]

4-5. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Misli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo premožnih brahminov! … družbo premožnih gospodarjev!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

6. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da božanstva nebes štirih velikih kraljev dolgo živijo, so čudovita in uživajo veliko zadovoljstva. Misli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo božanstev nebes štirih velikih kraljev!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

7-11. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da božanstva nebes triintridesetih … Yāma božanstva … božanstva nebes Tusita … božanstva, ki uživajo v ustvarjanju … božanstva, ki imajo moč nad stvaritvami drugih dolgo živijo, so čudovita in uživajo veliko zadovoljstva. Misli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo božanstev, ki imajo moč nad stvaritvami drugih!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

12. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da Brahmā[2] tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā tisočih biva odločen prežeti svet tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam.[3] Prav tako, kot človek z dobrim vidom lahko vzame (hrastovo) šiško v svoje roke in si jo ogleda, tako Brahmā tisočih biva odločen prežeti svet tisočih [svetov], in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno rodila tja. Menih pomisli: ‘O, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo Brahme tisočih!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

13-16. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da Brahmā dva tisočih … Brahmā tri tisočih … Brahmā štiri tisočih … Brahmā pet tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā pet tisočih biva odločen prežeti svet pet tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam. Prav tako, kot človek z dobrim vidom lahko vzame pet šišk v svoje roke in jih pregleda, tako Brahmā pet tisočih biva odločen prežeti svet pet tisočih svetov, in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam. Menih pomisli: ‘O, da bi se ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo Brahme pet tisočih!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

17. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da Brahmā deset tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā deset tisočih biva odločen prežeti svet deset tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam. Prav tako kot lep dragulj beril, rezan na osem stranic, dobro rezan, ležeč na rdečem brokatu žari, izžareva in sije, tako Brahmā deset tisočih biva odločen prežeti svet deset tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam. Menih pomisli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo Brahme deset tisočih!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

18. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da Brahmā sto tisočih dolgo živi, je čudovit in uživa veliko zadovoljstva. Sedaj Brahmā sto tisočih biva odločen prežeti svet sto tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam. Prav tako kot ornament iz najfinejšega zlata, ki ga zelo spretno izdela v peči pameten zlatar, leži na rdečem brokatu, žari, izžareva in sije, tako Brahmā sto tisočih biva odločen prežeti svet sto tisočih svetov in biva odločen prežeti bitja, ki so se ponovno pojavila tam. Menih pomisli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo Brahme sto tisočih!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

19-32. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da božanstva sija … božanstva omejenega sija … božanstva neizmernega sija… božanstva strujajočega žarenja … božanstva slave … božanstva omejene slave … božanstva neizmerne slave… božanstva sijoče slave … božanstva velikega sadeža … Aviha božanstva … Atappa božanstva … Sudassa božanstva … Sudassi božanstva … Akanittha božanstva dolgo živijo, so čudovita in uživajo veliko zadovoljstva. On misli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo Akanittha božanstev!’ Svoj um usmeri na to … To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

33-36. Spet, menih ima prepričanje … in modrost. Sliši, da božanstva področja neskončnega prostora … božanstva področja neskončne zavesti … božanstva področja ničnosti … božanstva področja niti zaznavanja niti nezaznavanja dolgo živijo, dolgo vzdržijo in uživajo veliko zadovoljstva. Pomisli: ‘O, da bi ob razpadu telesa, po smrti, dosegel družbo božanstev področja niti zaznavanja niti nezaznavanja!’ Svoj um usmeri na to, ga utrdi, ga razvije. Ta prizadevanja in to njegovo bivanje, tako razvito in negovano, vodi do njegove ponovne pojavitve tja. To, menihi, je pot, način, ki vodi do takega dosežka.

37. Spet, menih ima prepričanje, krepost, učenost, radodarnost in modrost. Misli: ‘O, da bi z lastnim spoznanjem z direktno vednostjo v tem življenju, morda tukaj in sedaj vstopil in ostal v osvobojenosti uma in osvobojenosti z modrostjo, ki sta brez vplivov z uničenjem vplivov!’ In s svojo uresničitvijo z direktno vednostjo, tukaj in sedaj vstopi in biva v osvoboditvi uma in osvoboditvi z znanjem, ki sta brez vplivov z uničenjem vplivov. Menihi, ta menih se sploh nikjer ponovno ne pojavi.”

To je bilo tisto, kar je rekel Blaženi. Menihi so bili zadovoljni in veseli besed Blaženega.

 

Opombe


[1] MA: “Pot” tvori pet kvalitet, ki jih začne prepričanje, skupaj s prizadevanjem. Ta, ki ima le pet kvalitet brez prizadevanja, ali pa prizadevanje brez kvalitet, nima določene destinacije. Destinacija je lahko določena le, ko sta prisotna oba dejavnika.

[2] Bog je v indijski mitologiji poimenovan Brahmā.

[3] MA razloži, da obstaja pet vrst prežemanj: prežemanje uma, to je, poznavanje misli bitij skozi vseh tisoč svetov; prežemanje kasine, to je, razširitev slike kasine na tisoč svetov; prežemanje očesa prebujenega, to je, gledanje tisoč svetov z očesom prebujenega; prežemanje svetlobe, ki je podobno kot prejšnje prežemanje; in prežemanje telesa, to je, razširitev svoje telesne aure na tisoč svetov.

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / maj 2018, rev, april 2020

 

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information