(MN 69) Gulissāni Sutta - Gulissāniju

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel pri Rājagahu v bambusovem gaju, v veveričjem zatočišču.

2. Ob tej priložnosti je menih Gulissāni, ki je prebival v gozdu in je bil slabega obnašanja, prišel na obisk med sangho zaradi tega ali onega posla. Častiti Sāriputta je glede meniha Gulissānija tako nagovoril menihe:

3. “Prijatelji, ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj bo spoštljiv in ustrežljiv do svojih tovarišev v posvečenem življenju. Če je nespoštljiv in neustrežljiv do svojih tovarišev v posvečenem življenju, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je nespoštljiv in neustrežljiv do svojih tovarišev v posvečenem življenju?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, spoštljiv in ustrežljiv do svojih tovarišev v posvečenem življenju.

4. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj bo vešč v dobrem obnašanju glede sedenja: ‘Jaz se bom vsedel na takšen način, da ne bom posegel k starejšim menihom in ne bom odrekel sedeža novim menihom.’ Če ni vešč v dobrem obnašanju z ozirom na sedenje, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker niti ne ve, kaj spada k dobremu obnašanju?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, vešč v dobrem obnašanju glede sedenja.

5. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj ne gre v vas prezgodaj ali se vrne iz nje pozno v dnevu. Če gre v vas prezgodaj in se vrne pozno v dnevu, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker gre v vas prezgodaj in se vrne iz nje pozno v dnevu?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, naj v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, ne gre v vas prezgodaj ali se vrne pozno v dnevu.

6. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj ne obišče družine pred kosilom ali po kosilu. Če gre obiskati družine pred kosilom ali po kosilu, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Gotovo ta častiti gozdni prebivalec, ko živi sam v gozdu, ko dela kar hoče, mora biti navajen opravljati obiske ob neprimernem času, ker se obnaša tako, ko pride v sangho.’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, ne bi smel v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, obiskati družin pred kosilom ali po kosilu.

7. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj ne bo ošaben in domišljav. Če je ošaben in domišljav, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Gotovo mora biti ta častiti gozdni prebivalec, ko živi sam v gozdu, ko dela kar hoče, na splošno ošaben in domišljav, ker se tako obnaša, ko pride v sangho.’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, ne bi smel v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, biti ošaben in domišljav.

8. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj ne bo robatega jezika in zanikrnega govora. Če je robatega in zanikrnega govora, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je robatega jezika in zanikrnega govora?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, naj ne bo v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, robatega jezika in zanikrnega govora.

9. Ko menih, ki prebiva v gozdu, pride do sanghe in živi v sanghi, naj enostavno sprejema kritiko in se druži z dobrimi prijatelji. Če težko sprejema kritiko in se druži s slabimi prijatelji, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker težko sprejema kritiko in se druži s slabimi prijatelji?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral v gozdu bivajoči menih, ki pride v sangho in živi v sanghi, enostavno sprejeti kritiko in se družiti z dobrimi prijatelji.

10. Menih, ki biva v gozdu, naj varuje vrata svojih čutnih sposobnosti. Če ne varuje vrat svojih čutnih sposobnosti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker on ne varuje vrat svojih čutnih sposobnosti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi v gozdu bivajoči menih moral varovati vrata svojih čutnih sposobnosti.

11. Menih, ki biva v gozdu, naj bo zmeren v hrani. Če ni zmeren v hrani, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni zmeren v hrani?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih zmeren v hrani.

12. Menih, ki biva v gozdu, naj bo predan budnosti. Če ni predan budnosti, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni predan budnosti?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih predan budnosti.

13. Menih, ki biva v gozdu, naj bo delaven. Če ni delaven, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker je len?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih energičen.

14. Menih, ki biva v gozdu, naj bo utrjen v pozornosti. Če ni pozoren, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni pozoren?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih utrjen v pozornosti.

15. Menih, ki biva v gozdu, naj bo zbran. Če ni zbran, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni zbran?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih zbran.

16. Menih, ki biva v gozdu, naj bo moder. Če ni moder, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ni moder?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi moral biti v gozdu bivajoči menih moder.

17. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti višji Dhammi in višji disciplini. Če se ne posveča višji Dhammi in višji disciplini, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker se ne posveča višji Dhammi in višji disciplini?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati višji Dhammi in disciplini.

18. Menih, ki biva v gozdu, naj se posveti tem osvoboditvam, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo snov; ker obstajajo ti, ki sprašujejo v gozdu bivajočega meniha vprašanja o osvoboditvah, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo oblike. Če se ne posveti tem osvoboditvam, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker ko je vprašan glede teh osvoboditev, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo oblike, tega ne pove?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral menih, ki biva v gozdu, posvečati tem osvoboditvam, ki so mirne in nesnovne, ki presegajo oblike.

19. Menih, ki biva v gozdu, se naj posveti stanjem, ki so neobičajna, ker obstajajo ti, ki postavljajo v gozdu bivajočemu menihu vprašanja o stanjih, ki so neobičajna. Čer se ne posveča tem stanjem, bodo obstajali ti, ki bi rekli o njem: ‘Kaj je ta častiti gozdni prebivalec pridobil s svojim bivanjem sam v gozdu, ko je delal kar je hotel, ker se ne posveča stanjem, ki so neobičajna?’ Ker bodo obstajali ti, ki bi to rekli o njem, bi se moral v gozdu bivajoči menih posvečati stanjem, ki so neobičajna.”

20. Ko je bilo to rečeno, je častiti Mahā Moggallāna vprašal častitega Sāriputto: “Prijatelj Sāriputta, se naj teh stvari loti in prakticira samo menih, ki biva v gozdu ali tudi ta, ki biva blizu vasi?”

“Prijatelj Moggallāna, teh stvari se naj loti in prakticira ne samo menih, ki biva v v gozdu, ampak tudi ta, ki biva blizu vasi.”

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / junij 2017, rev. dec. 2018

 

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.