(AN 3:105) Dutiyassàdasuttaü - Drugič o zadovoljitvi

 

“Menihi, če ne bi bilo zadovoljitve v svetu, čuteča bitja ne bi bila navezana na ta svet, toda, ker obstaja zadovoljitev, so čuteča bitja navezana na ta svet. Bhikkhuji, če ne bi bilo nevarnosti v svetu, se čuteča bitja ne bi odvrnila od tega sveta, toda, ker obstaja nevarnost, se čuteča bitja odvrnejo od tega sveta. Bhikkhuji, če ne bi bilo odrešitve od sveta, se čuteča bitja ne bi odrešila od tega sveta, toda, ker obstaja odrešitev, se čuteča bitja odrešijo od tega sveta.” 

Bhikkhuji, dokler čuteča bitja ne vedo kako v resnici je, zadovoljitev kot zadovoljitev, nevarnost kot nevarnost in odrešitev kot odrešitev, ne bodo osvobodila sama sebe, se sama osvobodila spon in se sprostila brez omejitev tega sveta, skupaj z bogovi in ljudmi, Marami, Brahmami in skupnostjo od sveta odmaknjenih in brahmanov. Bhikkhuji, ko pa čuteče bitje ve, kot v resnici je, zadovoljitev kot zadovoljitev, nevarnost kot nevarnost in odrešitev kot odrešitev, osvobodi samega sebe, se osvobodi spon in sprosti samega sebe in prebiva brez omejitev tega sveta, skupaj z bogovi in ljudmi, Marami, Brahmami in skupnostjo od sveta odmaknjenih in brahmanov.

 

 

 

vir: www.metta.lk
prevod: Bojan Božič / april 2014

 

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.