adžan Ča - O tem umu

O tem umu…v resnici ni prav nič narobe z njim. Je resnično čist. Znotraj samega sebe je že umirjen. Da te dni um ni umirjen je zaradi tega, ker sledi razpoloženjem. Resničen um nima prav nič s tem, je le enostavno (na nek način) Narava. Postaja umirjen ali vznemirjen, ker ga razpoloženja varajo. Neizurjen um je neumen. Čutne zaznave pridejo in ga zvlečejo v veselje, trpljenje, zadovoljstvo in žalost, toda prava narava uma ni nobena od teh stvari. To zadovoljstvo ali žalost ni um, je razpoloženje, ki nas prihaja varati. Neizurjen um se zgublja in sledi tem stvarem, pozablja nase. Zato mislimo, da smo mi, ki smo vznemirjeni ali dobrega počutja ali karkoli pač.

Toda resnično je naš um že negiben in umirjen…resnično umirjen! Kot list, ki je pri miru dokler ne zapiha veter. Če veter potegne, list zadrhti. Drhtenje je zaradi vetra, »drhtenje« je zaradi teh čutnih zaznav; um pa jim sledi. Če jim ne bi sledil, ne bi »drhtel«. Če bi v  celoti poznali pravo naravo čutnih zaznav, bi bili negibljivi.

Naša vadba je enostavno opazovanje Izvornega Uma. Um moramo vaditi, da bi spoznali te čutne zaznave, ne pa da se zgubljamo v njih; da ga umirimo. Prav v tem pa je smoter vse te težavne vadbe, skozi katero se podajamo.

 

Vir: iz knjige Taste of Freedom, Ajahn Chah; prevod odlomka ‘About this Mind’ / 
Prevod: Bojan Pirih / 2004

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.