(SN 12:1) Paṭiccasamuppāda Sutta - Kaj je nastajanje z vzrokom?

 

“Menihi, učil vas bom o nastajanju z vzrokom. Poslušajte to in skrbno pazite, govoril bom.”—“Da, častiti gospod,” so ti menihi odgovorili. Blaženi je rekel:

“In kaj, menihi, je nastajanjee z vzrokom? Z nevednostjo  kot pogojem, tvorbe [nastanejo]; s tvorbami kot pogojem, zavest; z zavestjo kot pogojem, ime-in-snov; z imenom-in-snovjo kot pogojem, področje šestih čutov; s področjem šestih čutov kot pogojem, kontakt; s kontaktom kot pogojem, občutek; z občutkom kot pogojem, želja; z željo kot pogojem, predpostavka; s predpostavko kot pogojem, eksistenca; z eksistenco kot pogojem, rojstvo; z rojstvom kot pogojem nastane staranje in smrt, žalost, objokovanje, bolečina, potrtost in obup. Takšen je izvor vsega tega velikega trpljenja. To, menihi, se imenuje nastajanje z vzrokom.  

“Ampak z ugašanjem brez ostanka in prenehanjem nevednosti, pride prenehanje tvorb; s prenehanjem tvorb, prenehanje zavesti; s prenehanjem zavesti, prenehanje imena-in-snovi; s prenehanjem imena-in-snovi, prenehanje področja šestih čutov; s prenehanjem področja šestih čutov, prenehanje kontakta; s prenehanjem kontakta, prenehanje občutkov; s prenehanjem občutkov, prenehanje želje; s prenehanjem želje, prenehanje predpostavke; s prenehanjem predpostavke, prenehanje eksistence; s prenehanjem eksistence, prenehanje rojstva; s prenehanjem rojstva, preneha staranja in smrti, žalosti, objokovanja, bolečine, potrtosti in obupa. Takšno je prenehanje vsega tega velikega trpljenja.” 

 

 

 

vir: Bhikkhu Bodhi - In the Buddha's Words, Wisdom Publications, 2005
Prevod: Bojan Božič / julij 2014, rev. december 2019

 

(C) SloTheravada, 2023