(MN 149) Mahāsaḷāyatanika Sutta – Veliko šesterno področje

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel pri Sāvatthīju, v Jetajevem gozdičku Anāthapiṇḍikajevega parka. Tam je častiti Sāriputta nagovoril menihe: “Prijatelji, menihi.”—“Prijatelj,” so odgovorili. Častiti Sāriputta je rekel:

2. “Menihi, učil vas bom učenje o velikem šesternem področju. Poslušajte in skrbno pazite, kaj bom povedal.” - “Da, častiti gospod,” so odgovorili menihi. Blaženi je rekel:

3. “Menihi, ko ne prepoznaš in ne vidiš očesa, kot dejansko je, ko ne prepoznaš in ne vidiš oblik, kot dejansko so, ko ne prepoznaš in ne vidiš očesnega zavedanja, kot dejansko je, ko ne prepoznaš in ne vidiš očesnega kontakta, kot dejansko je, ko ne prepoznaš in ne vidiš, kot dejansko je [občutek] občuten kot prijeten ali boleč ali niti-boleč-niti-prijeten, ki nastane z očesnim kontaktom kot pogojem, potem si vnet s poželenjem po očesu, po oblikah, po očesnemu zavedanju, po očesnemu kontaktu, po [občutku] ki se čuti kot prijeten ali boleč ali niti-boleč-niti-prijeten, ki nastane z očesnim kontaktom kot pogojem.

Ko bivaš razvnet s poželenjem, oviran, zaslepljen, premišljajoč o zadovoljitvi, je pet agregatov s predpostavkami tvorjeno za prihodnost[1]; in moje hrepenenje – ki prinese obnovitev bitnosti, pospremljeno z radostjo in poželenjem in radostjo v tem in onem – naraste. Telesne in mentalne težave se povečajo, telesne in mentalne muke se povečajo, telesna in mentalna vročica se poveča in izkušaš telesno in mentalno trpljenje.

4-8. Ko ne prepoznaš in ne vidiš ušesa, kot dejansko je … Ko ne prepoznaš in ne vidiš nosu, kot dejansko je … Ko ne prepoznaš in ne vidiš jezika, kot dejansko je … Ko ne prepoznaš in ne vidiš telesa, kot dejansko je … Ko ne prepoznaš in ne vidiš uma, kot dejansko je … izkušaš telesno in mentalno trpljenje.

9. Menihi, ko prepoznaš in vidiš očesa, kot dejansko je,[2] ko prepoznaš in vidiš oblike, kot dejansko so, ko prepoznaš in vidiš očesno zavedanje, kot dejansko je, ko prepoznaš in vidiš očesni kontakt, kot dejansko je, ko prepoznaš in vidiš kot dejansko je [občutek] občuten kot prijeten ali boleč ali niti-boleč-niti-prijeten, ki nastane z očesnim kontaktom kot pogojem, potem nisi vnet s poželenjem po očesu, po oblikah, po očesnemu zavedanju, po očesnemu kontaktu, po [občutku] ki se čuti kot prijeten ali boleč ali niti-boleč-niti-prijeten, ki nastane z očesnim kontaktom kot pogojem.

Ko bivaš nevnet s poželenjem, neoviran, nezaslepljen, premišljajoč o nevarnosti, potem se pet agregatov s predpostavkami zmanjša v prihodnosti; in hrepenenje - ki prinese obnovitev bitnosti, pospremljeno z radostjo in poželenjem in radostjo v tem in onem – je opuščeno. Telesne in mentalne težave so opuščene, telesne in mentalne muke so opuščene, telesna in mentalna vročica je opuščena in izkušaš telesno in mentalno prijetnost.

10. Pogled osebe kot je ta, je pravilni pogled. Njen namen je pravilni namen, njen napor je pravilni napor, njena pozornost je pravilna pozornost, njena zbranost je pravilna zbranost. Ampak njeno telesno dejanje, njeno govorno dejanje in njen način preživljanja je bil dobro prečiščen že prej. Tako ta Plemenita osmeročlena pot pride do izpolnitve v njem z razvojem. Ko razvije to Plemenito osmeročleno pot, v njem prav tako pride do izpolnitve štirih osnovanj pozornosti z razvojem; štiri pravilne vrste prizadevanja v njem prav tako pridejo do izpolnitve z razvojem; štiri področja duhovne moči v njem prav tako pridejo do izpolnitve z razvojem; pet sposobnosti v njem prav tako pridejo do izpolnitve z razvojem; pet moči v njem prav tako pridejo do izpolnitve z razvojem; sedem dejavnikov prebujenje v njem prav tako pridejo do izpolnitve z razvojem. Ti dve stvari – mirnost in vpogled – se pojavita v njem enakomerno skupaj. On popolno razume z neposrednim znanjem te stvari, ki naj bodo popolno razumljene z neposrednim znanjem. On opusti z neposrednim znanjem te stvari, ki naj bodo opuščene z neposrednim znanjem. On razvije z neposrednim znanjem te stvari, ki naj bodo razvite z neposrednim znanjem. On uresniči z neposrednim znanjem te stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.[3]

11. In katere stvari naj bodo popolnoma razumljene z neposrednim znanjem? Odgovor na to je: pet agregatov, na katere vpliva predpostavka, to je, snovni agregat, na katerega vpliva predpostavka, agregat občutka, na katerega vpliva predpostavka, agregat zaznave, na katerega vpliva predpostavka, agregat tvorb, na katere vpliva predpostavka, agregat zavedanja, na katerega vpliva predpostavka. To so stvari, ki naj bodo popolnoma razumljene z neposrednim znanjem.

In katere stvari naj bodo opuščene z neposrednim znanjem? Nevednost in hrepenenje po bitnosti. To so stvari, ki naj bodo opuščene z neposrednim znanjem.

In katere stvari naj bodo razvite z neposrednim znanjem? Mirnost in vpogled.[4] To so stvari, ki naj bodo razvite z neposrednim znanjem.

In katere stvari naj bodo uresničene z neposrednim znanjem? Pravo znanje in osvoboditev.[5] To so stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.

12-14. Ko prepoznaš in vidiš uho, kot dejansko je … To so stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.[6]

15-17. Ko prepoznaš in vidiš nos, kot dejansko je … To so stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.

18-20. Ko prepoznaš in vidiš jezik, kot dejansko je … To so stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.

21-23. Ko prepoznaš in vidiš telo, kot dejansko je … To so stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.

24-26. Ko prepoznaš in vidiš um, kot dejansko je … To so stvari, ki naj bodo uresničene z neposrednim znanjem.”

To je bilo tisto, kar je rekel Blaženi. Menihi so bili zadovoljni in veseli besed Blaženega.

 

Opombe


[1] To je, hrepenenje ki nastane in se ustali na očesu in obliki, itd., se jih drži z oprijemanjem, in to prinese akumuliranje kamme, kar teži k generiranju novega sklopa petih agregatov v naslednji eksistenci.

[2] Ko prepoznaš in vidiš oko skozi vpogled in potjo.

[3] To so štiri funkcije, ki se vadijo z nadzemeljsko potjo: popolno razumevanje resnice o trpljenju, opuščanje vzroka trpljenja, uresničenje prenehanja trpljenja in razvijanje poti, ki vodi do konca trpljenja.

[4] Tukaj mir in vpogled predstavljata celotno Plemenito osmeročleno pot.

[5] MA identificira “pravo znanje” z znanjem o poti arahantstva, “osvoboditev” pa s sadežem arahantstva. Tukaj to dvoje ima vlogo, ki je običajno rezervirana za Nibbāno, resnično prenehanje trpljenja.

[6] Ta odlomek in vsak naslednji ponovi celoten tekst §§9-11, edina razlika je v čutilu in predmetu.

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / november 2018

 

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.