(MN 106) Ᾱneñjasappāya Sutta – Pot v mirnost

 

1. Tako sem slišal. Nekoč je Blaženi živel v deželi Kuru, kjer je bilo mesto Kurov, z imenom Kammāsadhamma. Tam je Blaženi nagovoril menihe: “Menihi.” - “Častiti gospod,” so odgovorili. Blaženi je rekel:

2. “Menihi, čutni užitki so nestalni, prazni, napačni, varljivi; so navidezni, brbljanje norcev. Čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti, čutne zaznave tukaj in sedaj in čutne zaznave v prihodnosti – oboje je področje Māre, domena Māre, ugriz Māre, Mārovo lovišče. Zaradi njih nastajajo zla slaba mentalna stanja, kot so hudoba, sovraštvo in nasilje, in ta tvorijo oviro plemenitemu učencu v vadbi.

(MIRNOST)

3. Menihi, plemeniti učenec meni: ‘Čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti … tvorijo oviro plemenitemu učencu v vadbi. Kaj če vztrajam z obilnim in vzvišenim umom, s preseganjem sveta in se v umu trdno odločim. Ko to storim, v meni ne bo več zlih slabih mentalnih stanj, kot so hudoba, sovraštvo in nasilje, in z opustitvijo tega, bo moj um neomejen, neizmerljiv in dobro razvit.’ Ko prakticira na ta način in pogosto vztraja v tem, njegov um pridobi zaupanje v to področje. Ko ima popolno zaupanje, doseže mirnost sedaj ali vanjo vstopi skozi modrost. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla do mirnosti. To, menihi, je proglašeno, da je prva pot, ki vodi v mirnost.

4. Nadalje, menihi, plemeniti učenec meni: ‘[Obstajajo] čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti, čutne zaznave tukaj in sedaj in čutne zaznave v prihodnosti; kakršnakoli je snov, vsa snov je sestavljena iz štirih velikih elementov in snovi, ki izhaja iz štirih velikih elementov.’ Ko prakticira na ta način in pogosto vztraja tako, njegov um pridobi zaupanje v to področje. Ko ima popolno zaupanje, doseže mirnost sedaj ali vanjo vstopi skozi modrost. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla do mirnosti To, menihi, je proglašeno, da je druga pot, ki vodi v mirnost.

5. Nadalje, menihi, plemeniti učenec meni: ‘Čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti, čutne zaznave tukaj in sedaj in čutne zaznave v prihodnosti, snov tukaj in sedaj in snov v prihodnosti, zaznave snovi tukaj in sedaj in zaznave snovi v prihodnosti – oboje je enako nestalno. Kar je nestalno ni vredno veselja, ni vredno dobrodošlice, tega ni vredno zadržati.’ Ko prakticira na ta način in pogosto vztraja tako, njegov um pridobi zaupanje v to področje. Ko ima popolno zaupanje, doseže mirnost sedaj ali vanjo vstopi skozi modrost. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla do mirnosti. To, menihi, je proglašeno, da je tretja pot, ki vodi v mirnost.

(PODROČJE NIČNOSTI)

6. Nadalje, menihi, plemeniti učenec meni: ‘Čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti, čutne zaznave tukaj in sedaj in čutne zaznave v prihodnosti, snov tukaj in sedaj in snov v prihodnosti, zaznave snovi tukaj in sedaj in zaznave snovi v prihodnosti in zaznave ravnodušnosti – vse so zaznave. Kjer te zaznave prenehajo brez ostanka, to je mirnost, to je vzvišeno, namreč, področje ničnosti.’ Ko prakticira na ta način in pogosto vztraja tako, njegov um pridobi zaupanje v to osnovo. Ko ima popolno zaupanje, doseže ali ravnodušnost sedaj ali se odloči zanjo [na temelju] modrosti. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla v področje ničnosti. To, menihi, je proglašeno, da je prva pot, ki vodi v področje ničnosti.

7. Nadalje, menihi, plemeniti učenec, ko je šel v gozd ali do vznožja drevesa ali v prazno kočo, meni: ‘To je prazno sebstva ali tega, kar pripada sebstvu.’ in ko pogosto vztraja tako, njegov um pridobi zaupanje v to področje. Ko ima popolno zaupanje, doseže ali osnovo ničnosti sedaj ali se odloči zanjo [na temelju] modrosti. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla v področje ničnosti. To, menihi, je proglašeno, da je druga pot, ki vodi v področje ničnosti.

8. Nadalje, menihi, plemeniti učenec meni: ‘Jaz nisem nič, kar bi pripadlo komurkoli kjerkoli, niti obstaja kakšna stvar, ki pripada meni od kogarkoli kjerkoli.’ in ko pogosto vztraja tako, njegov um pridobi zaupanje v to področje. Ko ima popolno zaupanje, doseže ali področje ničnosti sedaj ali se odloči zanjo [na temelju] modrosti. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla v področje ničnosti. To, menihi, je proglašeno, da je tretja pot, ki vodi v področje ničnosti.

(PODROČJE NITI-ZAZNAVE-NITI-NEZAZNAVE)

9. Nadalje, menihi, plemeniti učenec meni: ‘Čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti, čutne zaznave tukaj in sedaj in čutne zaznave v prihodnosti, snov tukaj in sedaj in snov v prihodnosti, zaznave tvorb tukaj in sedaj in zaznave tvorb v prihodnosti, zaznave ravnodušnosti in zaznave področja ničnosti – vse so zaznave. Kjer te zaznave prenehajo brez ostanka, je to mirnost, je to vzvišeno, namreč, področje niti-zaznave-niti-nezaznave.’ Ko prakticira na ta način in pogosto vztraja tako, njegov um pridobi zaupanje v to področje. Ko ima popolno zaupanje, doseže ali področje niti-zaznave-niti-nezaznave sedaj ali se odloči zanjo [na temelju] modrosti. Ob razpadu telesa, po smrti, je možno, da bo njegova zavest usmerjena tako, da bo kasneje prišla v področje niti-zaznave-niti-nezaznave. To, menihi, je proglašeno, da je pot, ki vodi v področje niti-zaznave-niti-nezaznave.”

(NIBBNA)

10. Ko je bilo to rečeno, je častiti Ᾱnanda rekel Blaženemu: “Častiti gospod, tukaj menih prakticira tako: ‘To morda ne bo in to morda ne bo moje; to ne bo in to ne bo moje. Kar obstaja, kar bo, to opuščam.‘ Tako on doseže mirnodušnost. Častiti gospod, ali tak menih doseže Nibbāno?”

“En menih tukaj, Ᾱnanda, lahko doseže Nibbāno, drugi menih tukaj morda ne doseže Nibbāne.”

“Kaj je vzrok in razlog, častiti gospod, zakaj en menih tukaj morda doseže Nibbāno, medtem ko drugi menih tukaj morda ne doseže Nibbāne?”

“Ᾱnanda, menih prakticira tako: ‘To morda ne bo in to morda ne bo moje; to ne bo in to ne bo moje. Kar obstaja, kar bo, to jaz opuščam.’ Tako doseže mirnodušnost. On se radosti v tej mirnodušnosti, jo pozdravi in ostane vezan nanjo. Ko tako naredi, postane njegova zavest odvisna od nje in se naveže na dodanost mirnodušnosti. Menih z dodanostjo, Ᾱnanda, ne doseže Nibbāne.”

11. “Toda, častiti gospod, ko ima ta menih dodanost, kaj on doda?”

“Področje niti-zaznavanja-niti-nezaznavanja, Ᾱnanda.”

“Ko ta menih doda, častiti gospod, izgleda da doda najboljši [predmet] za dodanost.”

“Ko ta menih doda, Ᾱnanda, doda najboljši [predmet] za dodanost; ker to je najboljši [predmet] za dodanost, namreč, področje niti-zaznavanja-niti-nezaznavanja.

12. Tako, Ᾱnanda, menih prakticira tako: ‘To morda ne bo in to morda ne bo moje; to ne bo in to ne bo moje. Kar obstaja, kar bo, to jaz opuščam.’ Tako on doseže mirnodušnost. On se ne radosti v tej mirnodušnosti, je ne pozdravi in ne ostane vezan nanjo. Ker tako ne naredi, njegovo zavedanje ne postane odvisno od nje in ne doda k njej. Menih, Ᾱnanda, ki je brez dodajanja, doseže Nibbāno.”

13. “To je čudovito, to je neverjetno! Blaženi, resnično, nam je razložil prečkanje poplave v odvisnosti od ene ali druge pomoči. Toda, častiti gospod, kaj je plemenita osvoboditev?”

“Ᾱnanda, plemeniti učenec meni tako: ‘Čutni užitki tukaj in sedaj in čutni užitki v prihodnosti, čutne zaznave tukaj in sedaj in čutne zaznave v prihodnosti, snov tukaj in sedaj in snov v prihodnosti, zaznave tvorb tukaj in sedaj in zaznave tvorb v prihodnosti, zaznave ravnodušnosti, zaznave področja ničnosti in zaznave področja niti-zaznavanja-niti-nezaznavanja – to je osebnost, kolikor daleč osebnost sega. To je nesmrtnost, namreč, osvoboditev uma skozi nedodanost.’

14. Ᾱnanda, učil sem pot usmerjeno k mirnosti, učil sem pot usmerjeno k področju ničnosti, učil sem pot usmerjeno k področju niti-zaznavanja-niti-nezaznavanja, učil sem prečkanje poplave v odvisnosti od ene ali druge pomoči, učil sem plemenito osvoboditev.

15. Kar naj bo narejeno iz sočutja učitelja za svoje učence, ko išče blaginjo za njih in ima sočutje za njih, to sem naredil zate, Ᾱnanda. Obstajajo vznožja dreves, prazne koče. Meditiraj, Ᾱnanda, ne odlašaj, ker drugače boš kasneje obžaloval. To je naš nasvet za tebe.”

To je bilo tisto, kar je rekel Blaženi. Častiti Ᾱnanda je bil zadovoljen in vesel besed Blaženega.

 

 

vir: Bhikkhu Nanamoli/Bodhi - The Middle Length Discourese of the Buddha, Wisdom Publications, 2009
prevod: Bojan Božič / april 2018

 

© SloTheravada, 2018

Za vašo pozornost

Nyanatiloka - Budova beseda (knjiga v pdf)

‘Stillness Flowing: The Life and Teachings of Ajahn Chah’ by Ajahn Jayasaro is now available for download in PDF, ePUB and Mobi formats. This important work details the life and teachings of Luang Por Chah, also known as Ajahn Chah, and has been in the making for over two decades. More info.