Vaša podpora

Že več kot 2600 let je meniško življenje preživelo s pomočjo drugih ljudi. Menihom ni dovoljeno, da pridelujejo hrano, kuhajo in da imajo denar. Do današnjega časa laične skupnosti v mnogih državah nadaljujejo s tradicijo darovanja menihom življenjsko pomembnih dobrin, kot so hrana, obleka, bivalniki in zdravila. Samaṇadīpa je popolnoma odvisna od podpore z donacijami. Menihi ponudijo drugim svoje znanje, delo, čas in energijo, ne da bi za to sprejemali plačilo, ter tako posvečajo ves svoj čas življenju v skladu z Budovim učenjem. Ljudje, ki pri tem čutijo navdih, podpirajo menihe. Obiskovalcem in drugim dobrosrčnim ljudem je popolnoma prepuščeno njihovi dobri volji in razsodnosti, da se sami odločijo, kako bi podpirali delovanje tega samostana.

Radodarnost je pozitivna kvaliteta srca, ki jo je Buda zelo podarjal kot korist za darovalca v tem življenju in v naslednjem. Menih, razen če se ga vpraša, ne sme ničesar direktno prositi. Donacije so lahko vse od hrane, mila, gradbenih materialov in zavarovanja. Te dobrine dajejo pogoje, da lahko samostan še naprej deluje za vadbo in širjenje Dhamme, koristnega učenja o naravni resnici. Samostan in njegovi menihi nimajo drugih zunanjih stalnih podpor.

Če verjamete, da je samostan vreden pomoči, lahko to storite na naslednje načine:

 

1. Darovanje hrane in drugih stvari

Prijatelje Gozdnega samostana Samanadipe pogosto zanima, kaj potrebujemo. Spodaj je seznam, kaj bi pomagalo, skupaj z drugimi informacijami, ki jih morda želite vedeti.

Posodobljeno: 8. marec 2017

Živilski izdelki:   Ostalo:
 • sokovi

 • kakav

 
 • seme trave

 • barva za les: Belinka Exterier (barvna karta 63 - pšenično klasje)

 • tepihi (tudi če so rabljeni)

 • tanjše ležišče (90x200cm) - povezava

 

Hvala, ampak imamo več kot lahko uporabimo naslednjih stvari:

 • vstekleničena voda, čaj, rastlinsko olje,

 • plastični kozarci in krožniki, brisače, milo, zobne ščetke, zobne paste.

   

Darovanje obroka

Naš obrok se začne opoldne v poletnem času in ob 11. uri v zimskem času.

Tu so tri opcije, kako prispevati kosilo:

1. Če želite prinesti in darovati hrano ter se udeležiti kosila, vas prosimo, da nas obvestite vsaj en dan vnaprej. Čas darovanja hrane meniški skupnosti daje možnost, da ljudje pridejo na obisk samostana in »okusijo« naš način življenja. Seveda lahko uporabljate našo kuhinjo za pripravo hrane, a bodite pozorni, saj je kuhinja skromna in bi nekaterim morda bilo neprijetno uporabljati kuhinjo, ki jim ni domača. V takem primeru vam bo morda lažje, da hrano pripravljeno prinesete s seboj.

2. Kot alternativa je možno, da prispevate denar za nakup obroka hrane. Drugi ljudje se radi ponudijo, da z darovanimi sredstvi kupijo ali pripravijo obrok za skupnost v vašem imenu. Za več informacij se obrnite na nas.

Email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Telefon/SMS: 031 577 557.

3. Menihe se lahko tudi povabi k sebi domov, kjer jim lahko ponudite kosilo.

 

2. Darovanje dela

Vaša pomoč pri gradnji in vzdrževanju bi bila tudi zelo dobrodošla. Samostan vedno potrebuje pomoč pri:

 • gozdnem delu: brezovanje vejic, dreves, čiščenje, sekanje drv
 • vrtnem delu: puljenje plevelov, sejanje okrasnih rastlin, obrezovanje, košnja, grabljenje.

Kopljenje v zemljo in uničevanje živih rastlin so stvari ki menihom ni dovoljeno delati. Toda taka dela v naravi so potrebna in zato pomoč pri tem ni nikoli odveč.

Dobrodošla so tudi raznorazna manjša opravila in profesionalna dela, kot so pri gradnji, prevozu in administraci. Če želite pomagati, nas obvestite preko strani Kontakt.

 

3. Finančna podpora

Menihom ni dovoljeno sprejemati ali uporabljati denar, kot je nakazano v meniškem pravilniku. Prosimo vas, da ne dajete denarja direktno menihom. V samostanu je donacijska škatla ali pa lahko denar pošljete na naš bančni račun »Društva theravadskih budistov Bhavana«, ki je finančni skrbnik samostana.

Prispevanje s čekom ali pošiljanje denarja:

Prispevke za samostan se lahko plača:

Društvo theravadskih budistov Bhavana
Andreaševa 1
1000 Ljubjana
Slovenija
 

Bančno nakazilo:

Neposredno bančno nakazilo se lahko pošlje laični organizaciji v Sloveniji, Društvu theravadskih budistov Bhavana, ki deluje kot ‘skrbnik’ za samostan Samaṇadīpa.

Številka tekočega računa: 02019-0254504536

Za izpolnitev UPN/SEPA naloga:

Koda namena: OTHR
Bančna identifikacijska koda (BIC): LJBASI2XXXX
Številka mednarodnega bančnega računa (IBAN):
SI56 0201 9025 4504 536
Referenčna: Samanadipa

Naslov društva:

Društvo theravadskih budistov Bhavana
Andreaševa 1,
1000 Ljubljana,
Slovenija

Naslov banke:

Nova Ljubljanska banka d.d., Ljubljana,
Trg republike 2,
1520 Ljubljana,
Slovenija


Vzdrževanje podpore:

Društvu je zelo v pomoč pri planiranju finančnih stroškov, če je zagotovljeno avtomatsko mesečno nakazovanje prispevkov, pa naj bo ta še kako majhen. Za to bi bili zelo hvaležni. To se lahko uredi preko vaše banke.

© SloTheravada, 2016

Za vašo pozornost

Lahko si naložite koledar "Forest Sangha" za leto 2017 v pdf obliki na tej povezavi.

Printano kopijo pa dobite v samostanu Samanadipa.