Kamma

 
»Kamma« pomeni hoteno delovanje. Če namerno stopimo na mravljo, je to slaba kamma. Če to naredimo nenamerno, pa ni. Če namerno povemo laž, je to slaba kamma. Če rečemo nekaj neresničnega in verjamemo, da je resnično, pa ni.

Če namerno premlevamo o načrtih, kako nekomu prizadeti trpljenje, je to slaba kamma. Če izkusimo kruto misel, ki se pojavi in izgine v umu, pa ni.

Nepazljivost je sivo področje. Razmisli o nekom, ki vozi avto, potem ko je pil alkohol, in zbije psa. Res je, da ne ustvari slabe kamme, kot bi namerno ubil drugo živo bitje. Vendar pa ustvari slabo kammo, ker se je odločil voziti, medtem ko ni popolnoma pri sebi, in tako lahkomiselno ogroža sebe in druge.

Buddha je učil, da je bistvo kamme namera. Bolj kot vzgajamo zavedanje namere v vsakem trenutku, bolj smo se sposobni izogniti slabi kammi in delati dobro kammo. Več kot naredimo dobe kamme, lažji in jasnejši postaja naš um.

Ko je um dovolj nahranjen z dobro kammo, bo dosegel zrelost, ki je potrebna, da popolnoma razumemo naravo osebe, za katero domnevamo, da ustvarja to kammo. Tu se razkrije pot do osvoboditve.
 
-adžan Džajasaro 

 

(C) SloTheravada, 2023