[HR] Posjeti

U kući za goste Nirodhārāma u Brezju imamo besplatne sobe za goste. Kuća je udaljena 10 minuta hoda od središnjeg dijela samostana. Ako želite boraviti ovdje molimo vas da nam unaprijed pišete i raspitate se.

U svakom slučaju, dobrodošli ste u jednodnevni posjet Samanadīpi, imajući pri tom na umu svrhu i mirnu atmosferu mjesta za meditaciju. Ako želite razgovarati s redovnikom, morate se unaprijed najaviti.

 

Općeniti savjeti za goste i posjetitelje

Redovnici u samostanu strogo poštuju monaška pravila (vinaya) kao što ih je postavio Buddha. Laici koji posjećuju samostan nisu obavezni slijediti monaška pravila. Prema redovnicima se možete odnositi kao prema svojim prijateljima ili poznanicima. Ipak, imajte na umu:

  • kad se obraćate redovniku smatra se nepristojnim da mu se obratite izravno imenom, bez odgovarajuće titule. Svakom redovniku možete se obratiti titulom “bhante” (na paliju). Jedan od načina oslovljavanja redovnika koji su zaređeni više od deset godina je “ajahn” (tajlandski). [Povremeno možete vidjeti u nekim formalnim napisima termine "thera" ("starješina") i "bhikkhu" ("redovnik" kratica je "Bh."), međutim, mi ih obično ne koristimmo kad se obraćammo redovniku.];

  • slijedeći pravilo celibata, redovnik po mogućnosti neće sjediti niti razgovarati nasamo sa ženom u zatvorenoj prostoriji. Potrebno je još jedan muškarac bude prisutan;

  • pravila traže da redovnici i redovnice ne dodiruju pripadnike/pripadnice suprotnog spola. Nema razloga da se osjećate nelagodno. Ako ih želite pozdraviti možete to učiniti držeći dlanove skupljene u molitvenom položaju;

  • redovnicima je dopušteno da prime i konzumiraju svoj dnevni obrok u razdoblju između zore i podneva. Sve što žele pojesti ili popiti, osim vode, mora im biti formalno ponuđeno davanjem u ruke ili odlaganjem na nešto što je u izravnom dodiru s njihovim rukama.

***

INFORMACIJE ZA GOSTE


Opći uvod

Ako želite prenoćiti u samostanu, molimo vas da unaprijed zatražite rezervaciju mjesta.

Imajte na umu da ne prihvaćamo goste koje ne poznajemo. Gosti koji dolaze prvi puta trebaju prvo posjetiti samostan ili nekom drugom prilikom sresti nekog od redovnika, pa tek onda planirati noćenje.

U samostanu nema zakazanih meditacijskih povlačenja. Samostan je zapravo uvijek u "povlačenju". Od svih posjetitelja se očekuje da poštuju Osam pravila (vidi dolje) i potpuno sudjeluju u dnevnom rasporedu samostana. Glavni naglasak u samostanskom životu je na tišini i povlačenju. Nema puje (grupno pojanje), koja je uobičajena u drugim samostanima, no povremeno se održavaju grupne meditacije i učenja.Od gostiju se očekuje da sudjeluju u poslovima u kuhinji ili u šumi ili vrtu, prema potrebi.

Mi ne naplaćujemo boravak, niti učenja. Sve je u duhu velikodušnosti osigurano od strane redovnika i podržavatelja samostana.

Sobe

Naš smještaj je vrlo skroman. Postoji glavna kuća za goste, Nirodhārāma, 10 minuta hoda od glavnog dijela samostana. U njoj su dvije sobe, svaka s dva kreveta. U slučaju da je kuti u šumi slobodan, gostima može biti dopušteno da ga koriste. Kuća za goste ima vrlo skromnu kupaonicu s 1 toaletom i 1 tušem.

Prije ulaska u oltarnu sobu ili druge prostorije, treba skinuti cipele. Dopušteno je koristiti papuče u kuhinji i spavaćim sobama.

Hrana

Šesto od osam pravila u osnovi ograničava goste na doručak i jedan obrok dnevno: nakon podneva hrana se ne može konzumirati. Ukoliko zbog zdravstvenih ili nekih drugih uvjerljivih razloga trebate biti izuzeti od ovog pravila, molimo vas da o tome obavijestite opata samostana.

Hrana u samostanu nije nužno vegetarijanska, kao što se ponekad pretpostavlja. Redovnici poštuju darežljivost svih laika i ne odbijaju ni jednu vrstu ponuđene hrane. Hrana koja je dostupna posjetiteljima ista je ona koja je prvo ponuđena redovnicima. Ukoliko imate potrebu za posebnom dijetom zbog bolesti ili alergija, molimo vas da o tome obavijestite opata samostana, kako bi se kuhinja prilagodila vašim potrebama.

Organiziranje prijevoza

Mi gostima ne organiziramo prijevoz, nego očekujemo da si sami pripreme prijevoz do i od samostana prije dolaska. Detaljnije informacije kako doći do nas možete pronaći ovdje.

Povlačenje

Samostan je mjesto tišine i kontemplacije. Budući da gosti sudjeluju u životu zajednice, ne pristoji se da dođu i odu bez najave, niti da se bave vanjskim poslovima tijekom boravka u samostanu.

Kako biste pomogli da samostan bude utočište tišine, jednostavnosti i osame, od gostiju se očekuje da se suzdrže od korištenja mobitela (ili pametnih telefona) za pozive ili slanje e-poruka za vrijeme boravka ovdje.

Kućni ljubimci u samostanu

Psi su dobrodošli u samostanu, ako ne običavaju lajati. Ako posjetitelj ili gost povede psa sa sobom, tražimo da tijekom šetnje u šumi pas bude cijelo vrijeme na uzici. Kuća za goste je ograđena, tako da psi imaju slobodu kretanja u vrtu.

Što ponijeti sa sobom

- posteljinu
- ručnik
- toaletne potrepštine
- baterijsku lampu
- budilicu
- čvrste radne čizme / cipele (tijekom zime i kiše)
- radnu odjeću
- toplu odjeću i odjeću za kišu za razdoblja hladnog i kišnog vremena
- termos-bocu (ako želite piti čaj u svojoj sobi)

Molimo sve goste koji noće u samostanu, da se odijevaju relativno konzervativno (tj. da nose udobnu, široku odjeću). To uključuje nošenje hlača i kratkih hlačica s dužim nogavicama, te majica s dugim ili kratkim rukavima, a ne majica bez rukava.

Osam pravila

Buddha je donio Osam pravila kako bi laici imali smjernice koje uspostavljaju uvjete za stupanje na izravniji put probuđenja. Od laika koji noće u samostanu očekuje se da se pridržavaju sljedećih pravila:

1. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od oduzimanja života bilo kojem živom biću.
2. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od uzimanja onoga što im nije dano.
3. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od bilo koje seksualne aktivnosti.
4. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od lažnog i štetnog govora (što uključuje grub, razdvajajući i neozbiljan govor).
5. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od konzumiranja opojnih pića i droga, koje vode nemarnom ponašanju.
6. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od jedenja u neprikladno vrijeme (suzdržavanju od jedenja poslije podneva).
7. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od zabave, uljepšavanja i ukrašavanja.
8. Da se pridržavaju pravila o suzdržavanju od spavanja na visokom ili raskošnom krevetu.

Ukoliko imate pitanja o ovim pravilima ili načinu na koji ih se pridržavati, molim da nam pišete za dodatne informacije.

Dnevni raspored

Gosti sudjuluju u sljedećem dnevnom rasporedu, koji je vrlo jednostavan.

7:00h: Doručak u glavnoj kući.
8:00h: Priprema ručka ili poslovi u vrtu ili šumi (ponekad se radi popodne, ovisno o vremenskim uvjetima).
11:00h: Darivanje hrane redovnicima i čišćenje kuhinje.
13:00h: Slobodno vrijeme za individualnu praksu i osamu u vlastitoj sobi.
Po dogovoru: jedan od redovnika može biti dostupan za razgovor i pitanja.

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information