[HR] Vaša potpora

Više od 2600 godina redovnička je tradicija preživjela isključivo zahvaljujući podršci svjetovne zajednice. Redovnici ne smiju uzgajati ni kuhati svoju hranu, niti rukovati novcem. Do današnjeg dana laičke zajednice u mnogim zemljama diljem svijeta velikodušno osiguravaju osnovne potrepštine redovnicima: hranu, odjeću, boravište i lijekove. Samaṇadīpa u potpunosti ovisi o donacijama. Redovnici daruju svoje znanje, usluge, svoje vrijeme i energiju potpuno besplatno, posvećujući cijeli svoj život prakticiranju Buddhina učenja. Laici koje to nadahnjuje zauzvrat pružaju podršku redovnicima. Ostavljeno je dobroj volji i diskreciji posjetitelja i dobronamjernika da odluče na koji način će podržati rad samostana.

Darežljivost je pozitivna kvaliteta ljudskog srca, koju je Buddha iznimno poticao zbog koristi koje donosi darivateljima u ovom životu i onkraj njega. Osim ako ih se jasno ne pozove da kažu što im treba, redovnici ne smiju ništa izravno zatražiti. Darežljivošću omogućujete redovnicima da nastave sa svojim poslom: primjenom i dijeljenjem Buddhinog učenja (Dhamme). Ovaj samostan i njegovi stanovnici nemaju drugih načina potpore.

Ako smatrate da naš samostan zavređuje podršku, možete učiniti nešto od ovoga:

 

1. Darivanje hrane i drugih stvari

Naš objed počinje u 11h.

Postoje tri načina na koja možete darovati hranu:

Ako želite donijeti objed, molimo vas da nam se javite barem jedan dan unaprijed. Darivanje hrane redovničkoj zajednici pruža vam prigodu da nas posjetite i sudjelujete u samostanskom načinu života. Možete svoju hranu skuhati u našoj kuhinji, no imajte na umu da je kuhinja vrlo skromna i neki se ljudi ne osjećaju ugodno kad pripremaju hranu u tuđoj kuhinji. Ako je to slučaj, onda je jednostavnije da unaprijed skuhate jedan ili više obroka i donesete ih gotove.

Možete također darovati hranu koja može biti pohranjena u samostanskoj ostavi, tako da je gosti kasnije mogu koristiti za kuhanje obroka redovnicima.

DELIVERY FROM ONLINE SHOP: If you cannot come to the Hermitage, you might find useful another option: you could order food online and then the shop delivers food to our address (Goljek 3, Trebnje)

 

Prijedlozi za darovanje

Prijatelje Samanadipe često zanima što trebamo. Molim vas da provjerite popis korisnih stvari u nastavku, uz neke dodatne korisne informacije.

Posodobljeno / Updated: 21. 7. 2021
The kitchen manager: An. Michael
The store-monk: Bh. Phasuko

Koristni živilski izdelki / Helpful food items:

 • zelenjava / vegetables
 • mleko / milk
 • mleta kava/ ground coffee
 • paradižnik v pločevinkah/ canned tomatoes
 • maslo / butter
 • sadje / fruit
 • jajca / eggs
 • sir / cheese
 • arašidovo maslo / peanut butter
 • limone / lemons
 • muesli / muesli
 • koruzni kosmiči/ cornflakes
 • coco powder

Ostale stvari / Other items:

 • 70 Litre bin liner

NE potrebujemo / We do NOT need:

 • zeleni čaj / green tea
 • earl grey čaj/ earl grey tea

2. Financijska podrška

Donacije omogućuju da samostan ima pristup vodi, električnoj energiji i drugim osnovnim potrepštinama, kako bi mogao funkcionirati i biti izvor nadahnuća laicima. Na taj se način Buddhino učenje održalo i prenosilo s pokoljenja na pokoljenje . Donacije su potrebne da bi se samostan održao.

Monaška pravila zabranjuju redovnicima da prime i upotrebljavaju novac. Stoga vas molimo da ne dajete novac direktno redovnicima.

Možete staviti novac u kutiju za donacije u samostanu, ili uplatiti donaciju na bankovni račun udruge “Društvo theravadskih budistov Bhavana” (u Sloveniji), koje je financijski skrbnik samostana.

Bankovni transfer:

Gozdni budistični samostan Samanadipa
Goljek 3,
8210 Trebnje
Slovenija

IBAN: SI56610000023637792

(Banka: Delavska hranilnica d.d.
Miklošičeva cesta 5, 1000 Ljubljana)

BIC/SWIFT: HDELSI22

Trajni nalog: Povjerenicima samostana iznimno pomaže spoznaja da u određenoj mjeri postoji redovita financijska podrška. Trajni nalog je jedan od najboljih načina da se to ostvari. Ako ste u prilici da ponudite takvu donaciju, možete to učiniti ispunjavajući trajni nalog svoje banke.

Online donacija (via PayPal): Želim doniratiSamanadipa šumski samostan i šumske redovnike u Sloveniji.

 

3. Doniranje rada

Vaša pomoć oko gradnje ili održavanja je više nego dobrodošla. Samostan uvijek treba pomoć oko:

 • rada u šumi: obrezivanje grana, drveća, čišćenje, cijepanje drva

 • vrtlarenje: plijevljenje, sadnja ukrasnog bilja, obrezivanje, košenje, grabljanje.

Redovnici ne smiju kopati zemlju niti uništavati žive biljke. No, to su radovi koji su doista neophodni u prirodnom okruženju, i zato nam je uvijek potrebna pomoć u tome.

Dobrodošla je i svaka pomoć s različitim profesionalnim uslugama i zadaćama, poput gradnje, prijevoza i administracije. Ako želite dobrovoljno pružiti podršku, molimo kontaktirajte samostan.

 

(CC) SloTheravada, 2020

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information