Odtenek občutka

Eno od najbolj temeljnih telesnih izkušenj je prisotnost ali odsotnost toplote. Subjektivno lahko razvrstimo to izkušnjo kot občutek toplote, mraza ali niti toplote niti mraza. Pogosto na ta pojav nismo pozorni, še posebej, ko nam ni niti toplo niti hladno. Vseeno pa lahko takoj odgovorimo, če se kadarkoli vprašamo ali nam je toplo, hladno ali ne eno ne drugo.

Ravno tako kot je relativna toplota našega telesa telesna konstanta, je »vedanā« mentalna konstanta. Vedano običajno prevajamo kot »občutek«, a izraz bolje razumemo kot odtenek občutka vsakega posameznega trenutka. Lahko je predmet trojne razvrstitve: prijeten, neprijeten in nevtralen.

Pomanjkanje zavedanja vedane ima resne posledice. Brez pozornosti prijeten občutek vzgaja pohlep, neprijeten občutek vzgaja odpor in nevtralni občutek vzgaja nepazljivost in vse nečistosti, ki jo spremljajo.

Ravno tako, kot se lahko vprašamo, če nam je toplo, mraz ali nič od tega, se morajo meditatorji stalno obračati na odtenek občutka: ali je ta trenutek prijeten, neprijeten ali nevtralen? Le na tak način lahko zaščitimo um pred poželenjem, navezanostjo in trpljenjem.

- adžan Džajasaro