Chanda

Človeška bitja niso ravno dobra pri samoocenjevanju. Precenjevanje znanja, veščin in razumevanja je razširjeno vsepovsod. Študija med tehnološko naprednimi podjetji v ZDA je ugotovila, da med 30 in 40 odstotkov programerjev uvršča svoje veščine med najboljših 5 odstotkov v svojem podjetju. V dobro znani raziskavi univerze v Nebraski je 90 odstotkov članov učnih kolegijev uvrščalo svoje učenje med nadpovprečno in 68 odstotkov jih je verjelo, da sodijo med najboljših 25 odstotkov.

Naše nagnjenje, da zmanjšamo pomembnost, opravičimo ali popolnoma spregledamo naše pomanjkljivosti ima lahko resne posledice. Da bi se čuvali pred tem, se moramo zaobljubiti saccaparamī, popolnosti v resnicoljubnosti. Skozi to ljubezen do resnice in zavračanje vseh prevar, lahko najdemo pogum pogledati znotraj, ne da bi se izmaknili tudi pri najneprijetnejših stvareh. S pomočjo potrpežljivosti in odpuščanja se na najbolj moder način lahko soočimo z našimi pomanjkljivostmi.

Istočasno se moramo odpreti za povratni odziv in ga aktivno vzpodbujati. Četudi nas ljubezen do resnice okrepi, smo še vedno pogosto žrtev predsodkov in slepih peg. Dobri prijatelji, ki so, ko je to potrebno, pripravljeni z nami odkrito govoriti, so neprecenljiva pomoč na poti.

Tretja kvaliteta, ki jo moramo poklicati, je chanda, pametna motivacija. Precenjevanje je pogosto rezultat naše želje po zunanjih nagradah in potrditvi. Ko je naše veselje v učenju samem in v soočanju z izzivi na poti, izgubimo samozadovoljnost. Pot uspeha, tako posvetnega kot duhovnega, se začne s chando.

 

- adžan Džajasaro