GOZDNI LIST: Zimske novice


 

 

Samostan zdaj tudi uradno registriran

Od 16. januarja 2020 smo zdaj registrirani kot »verska skupnost« pod imenom Gozdni budistični samostan Samanadipa. Štiri leta smo iskali pot, ki bi bila najbolj primerna za našo situacijo – zdaj smo jo našli in to pot so uradno potrdili tudi pri Ministrstvu za kulturo. »Verska skupnost« pa zato, ker nam dovoljuje popolno svobodo notranje organizacije, kar pomeni da se lahko vodi samostan po vodilih Buddhe, kot je zapisano v Meniškem pravilniku (Vinaya). Do zdaj je za nas lepo skrbelo Društvo Bhavana in za to smo globoko hvaležni. Več o ureditvi si lahko preberete na: http://www.slo-theravada.org/samanadipa/246-uvod.html

Samostan ima zdaj odprt tudi svoj bančni račun, tako da uporabljajte ta račun, če želite podpreti delovanje samostana. Več informacij pa najdete na tej povezavi: http://www.slo-theravada.org/samanadipa/250-podpora.html. Tisti, ki imate trajni nalog na Društvo Bhavana lahko zdaj to spremenite na samostan.

V naslednjih dneh in tednih bo trenutni Upravni svet urejal prenos premoženja od ene pravne osebe k drugi. Za vso to delo se Sangha močno zahvaljuje Bojanu Pirihu in Šili Singha. Aprila pa naj bi začel delovati Upravni svet, kot je v skladu s Statutom. Več informacij o poteku prenosa in o prihodnosti obeh organizacij, Samostana Samanadipa in Društva Bhavana pa bomo poročali v nekaj tednih.

 

Laično članstvo samostana

Od zdaj naprej je možno, da postanete registrirani člani samostana. Kljub temu, da mi ne dajemo veliko pomena članstvu (za nas je »član« avtomatsko vsakdo, ki je naš prijatelj), je registrirano članstvo vseeno namenjeno tistim, ki si želijo formalno predati tremi zatočiščem in vrlini v skladu s petimi vodili. Članstvo tudi omogoča, da lahko dajete nasvet samostanu in da ste lahko kandidati za Upravni svet samostana. Več o tem na tej povezavi:
http://slo-theravada.org/samanadipa/novice-iz-samostana/772-pristopna-izjava-za-laicno-clanstvo-samostana.html

 

Tretja sezona študijskega programa Upasaka

Zdaj so možne prijave za novo študijsko leto Upasaka. Prijavljate se lahko do 31. marca.

Študij je namenjen vsem, ki si želite izpolniti znanje Buddhovega učenja in to učenje dobiti iz prve roke ter živeti zvesto v vrlini in disciplini. Srečanja bodo vsako prvo nedeljo v mesecu (prvo srečanje bo 5. aprila), vodila pa bosta adžan Hiriko (v slovenščini) in bhante Phasuko (v angleščini).

Več informacij na http://slo-theravada.org/samanadipa/studijski-program.html

 

Adžan Hiriko v Šrilanki

Adžan Hiriko je bil povabljen, da ponovno obišče Šrilanko. Odhaja 3. februarja in se vrača 17. marca. Njegov namen je ostati v Hillside Hermitage pri adžanu Nyanamoliju in njegovi Sanghi in obiskati svojega učitelja bhanteja Nyanadipo Mahathero, ki ima raka v napredovalni fazi. Samostan bo vodil pomočnik gvardijana bhante Phasuko skupaj s tajnikom samostana samenero Mahidipo.

 

Odhod in prihod

Po dveh letih zvestega in prijetnega sobivanja, bhante Thavaro odhaja za nekaj časa v Nemčijo, da preživi nekaj kvalitetnega časa s svojim učiteljem in da si privošči tudi malo drugačnega okolja. Za njegovo delo v samostanu smo zelo hvaležni in upamo, da se kmalu ponovno vrne. Konec aprila pa bo njega zamenjal avstrijski menih adžan Sangamaji Thero. Menih je že skoraj dvajset let in se že veselimo njegove modrosti in svetovanja skupnosti v duhu Dhamme in Vinaye.

 

Pomoč v kuhinji

Trenutno imamo srečo, da je z nami Bojan, ki je prevzel našo kuhinjo. Toda od 15. marca bomo morali ponovno iskati novo pomoč. Če ima kdo čas in voljo, da preživi dopoldanski čas v kuhinji preostanek dneva pa v tišini in miru, naj nam to sporoči na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Hvala!

 

(C) SloTheravada, 2022

Učenja gvardijana samostana