Gozdni list, št. 2


 

Beseda gvardijana

Včeraj je bil zimski solsticij, danes je uposatha (polna luna) in od zdaj se bodo dnevi počasi začeli daljšati. To je tudi pomen božiča, ki simbolizira prihod luči, luč resnice. Buda, ki so ga imenovali tudi kot »uničevalec teme« je rekel: »V temo sem prinesel luč z mislijo, kdor ima oči, naj vidi« (Vin 4:18). Luč nam je dana iz njegovega sočutja, a ta dar ne pomeni ničesar, če te luči ne uvidimo sami. Bi bilo naivno verjeti, da smo že luč sami po sebi. Buda je namreč celo primerjal ljudi slepcem, ki vidijo druge slepce (MN 95). In prav ta naivnost o lastni »posebnosti« nas pusti okorele (kot zanimivost, iz te besede izvira tudi moj družinski priimek, Korelc – in ne bi hotel da to ostane v mojih genih!) in tako ne naredimo ničesar, da se bi malo prepognili, priznali nevednost in začeli iskati luč. Prava luč je tista, ki resnično osvobaja, ki je brez pogojev, ki razbremenjuje vseh bremen. Do sedaj vemo le kako si lastiti in poželeti stvari, ki imajo naravo rojstva, staranja in smrti, a Buda nas vabi, da te stvari opuščamo, da se odrešimo sveta in to v skladu s Plemenito potjo.

Vsaka mala gesta ima učinek. Slaba beseda v trenutku izrečena ima lahko slab učinek dolgoročno. Enako velja za dobra dejanja: dolgoročno imajo lahko zelo pozitivne posledice. To je že stara resnica, a v praksi ima veliko moč. Menihi gremo pogosto iskati miloščino pred kakšno trgovino v Trebnjem. Danes ni kazalo, da bom dobil kaj hrane, meniška posoda pred menoj je bila videti za dolgo časa prazna, trda in mrzla. In potem iznenada se pred mano ustavi avto, in ven izstopi gospa s pladnjem celega hleba tople potice, stopi do mene, in podari ves pladenj in mi reče »vesele praznike«! Vau, kakšen občutek: kot da bi nebesa padla na zemljo, in sem začutil kako toplina odžene mraz in luč premaga temo! Od presenečanja in tudi zaradi mraza sem se moral kar truditi, da sem iztisnil iz sebe »hvala«. Kmalu za tem pride še ena gospa in gospod, ki poskrbita tudi za sendviče in ostalo! Taki dogodki so kakor voda, ki ožema krpo, dobrota, ki popolnoma prepoji srce. Mala gesta osvetli svet na veliko. In tu se vse besede končajo.

Naj božič osvetli in otopli vaš dom in naj bo novo leto osvetljeno!
 

bh. Hiriko
 NOVICE & OBVESTILA

 

Prihod in odhod menihov

Bh. Hiriko, bh. Kondanyo, Maurizio in Riki ostajamo v samostanu. Bh. Thavaro pa je trenutno na obisku pri starših v Nemčiji za kakšen mesec.
 

Novi član fundacije

Fundaciji Samanadipa se je pridružil tudi Drago Blagojević. Tako imamo zdaj 7 članov. Poleg Draga so tudi Bojan Pirih, Neda Bras, Šila Singha, Maja Najdič, Tina Mihajlovič in Mame Temduang. To je naša laična družina ki pomaga samostanu pri administraciji in pomaga menihom kako imeti pozitiven in koristen pristop do ljudi.
 

Pričakovanje novega leta

V samostanu ne planiramo nič posebnega, toda kdor ima željo, da se odmakne od velikih praznovanj, je dobrodošel, da se pridruži menihom in pričaka novo leto v bolj meditativnem navdihu.
 

Srečanje »Upasak«

Verjetno bo naslednje srečanje v soboto, 19. januarja. Potrdilo datuma boste lahko videli na naši spletni strani oz. bomo potrdili tudi v Gozdnem listu.

To je program, katerega se udeležujejo člani upasake, ki so za eno leto prevzeli več samodiscipline, meditacije in študija. Naslednje srečanje bo tudi konec te sezone. Kako bomo delovali v prihodnje, pa se lahko še dogovorimo. Na ta srečanja ste vsi zelo dobrodošli. Skozi večji del popoldneva bh. Hiriko uči Budova učenja, kot so zapisana v budističnih spisih in skupaj tudi meditiramo. Več info na http://slo-theravada.org/samanadipa/program-upasaka.html.
 

Učenja

Objavili smo članek srbskega meniha bh. Nyanamolija z naslovom Periferno osredotočenje. To učenje lahko tudi primerjate s pismom bh. Nyanavire z naslovom Pozornost in zavedanje.

Za tiste, ki še ne veste, Anja vsak teden prevede zapiske adžana Džajasara, ki jih vsako nedeljo (včasih tudi z zamudo) objavljamo na prvi strani SloTheravade, www.slo-theravada.org. Adžan Džajasaro je starešina, učenec adžana Čaja in zelo spoštovan menih.

In zelo posebna novica je, da je Bojan Božič prevedel celotno Majjhimo Nikayo v slovenščino!! Vse sutte so objavljene na http://www.slo-theravada.org/ucenja/sutta/mn.html. Sedaj so v procesu lektoriranja. Dela bo še nekaj, da se besedila izboljšajo, saj je glavna skrb, da se prevod ne oddaljuje od originalnega pomena. Toda to ne pomeni, da ne bi že sedaj priporočali branje teh svetih besedil.

Bh. Hiriko pa je napisal novi članek z naslovom Narava razpoloženja. Govori o tem, kako razumeti svoja razpoloženja in kako z njimi živeti.
 

Učenje v Ljubljani

Društvo Bhavana povabi meniha vsako prvo nedeljo v mesecu v Ljubljano (Trpinčeva 71), da vodi skupinsko meditacijo in poda govor o Budovem učenju. Vsako tretjo nedeljo pa vodi laični član društva. Srečanje se začenja ob 7ih zvečer. Vsi ste zelo toplo vabljeni! Naslednje srečanje bo 6. januarja, vodil pa bo bh. Kondanyo. Predavanje bo v angleščini, po potrebi se lahko tudi prevede v slovenščino.
 

Darovanje hrane samostanu na daljavo (Sporočilo od Funacije)

Sporočeno nam je bilo, da imate nekateri težave s prevozom, da bi prišli v samostan Samanadipa. Zato so se člani Fundacije Samanadipe ponudili, da bodo dostavili vaše darove (hrano, kot je sveža zelenjava, kruh in druge osnovne stvari) iz Ljubljane do samostana. Obiski samostana so še vedno redki in se lahko zgodi, da shramba postane prazna. Če želite pomagati, a zaradi oddaljenosti niste zmožni priti do samostana, lahko darove dostavite Shili (LJ Šiška, 031 684 942) ali Nedi (LJ Center, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

Več informacij kako pomagati samostanu, lahko preberete TUKAJ.

 

Novi prevod Dhammapade v slovenščino!

Kljub temu, da je Dhammapado že lepo prevedel v slovenščino Primož Pečenko in je bila izdana pri Mladinski knjigi, bo kmalu pred vami nov prevod od bh. Hirika. Glavni razlog za to je prav želja omogočiti, da se te modrosti lahko delijo po Sloveniji tudi v obliki brezplačne distribucije. Tako vsakdo, ki želi, lahko dobi kopijo. Tiskali pa bomo le toliko kopij kolikor bo podpore. Do zdaj smo zbrali 616 evrov. Če želite omogočiti, da se natisne še več kopij, pišite samostanu. Donacije bomo zbirali do 15. januarja.