[HR] Predstavljanje

Šumski samostan Goljek – poznat kao Samaṇadīpa – maleno je redovničko (samaṇa) utočište (dīpa) za manji broj redovnika kontemplativne i konzervativne šumske tradicije theravada budizma. Prvi je samostan ove vrste u ovom dijelu Europe, koji slijedi izvorno Buddhino učenje kako je zapisano u ranim tekstovima, i koje ima neprekinutu lozu staru oko 2600 godina. Redovnici slijede visoke standarde monaških pravila (vinaya) kao i učenja (dhamma), koja i danas nalazimo u theravadskim zemljama (Thailand, Sri Lanka, Burma, Laos, Cambodia). Samaṇadīpa posebice slijedi put tajlandskog učitelja ađan Čaa i šumskih redovnika-pustinjaka. Više o tradiciji možete pročitati ovdje. O ađanu Čau čitajte pak na ovoj poveznici.

Samaṇadīpa koristi tri odvojena posjeda. Glavna samostanska kuća (Ārāma) nalazi se na padini sela Goljek, na pola hektara zemljišta ¾ kojeg pokriva šuma. Kuća ima oltarnu sobu, kuhinju i još dvije sobe. U šumi se nalaze dvije drvene kolibice (tzv. kuti): Abhaya Kuṭī i Piya Kuṭī. Drugi posjed je nešto osamljenije i izdvojenije mjesto za redovnike – klauzura Viveka Vihāra u obližnjem selu Kriška Reber koja se sastoji od jedne starije kuće s dvije sobe i jednom kolibicom (kutijem - Viveka Kuṭī). Posjed se nalazi oko 20 minuta hoda od glavne kuće. Treći dio je kuća za goste Nirodhārāma u Brezju, 10 minuta hoda od glavne kuće.

Samaṇadīpa želi dobrodošlicu svim posjetiteljima koji se zanimaju za Buddhino učenje, meditaciju ili su u potrazi za odgovorima na svoje egzistencijalne probleme. Ovo mjesto je malo i skromno, te pogodno za meditaciju. Iako je glavna svrha samostana da osigura osamu za redovnike, svi posjetitelji su dobrodošli da porazgovaraju s redovnicima, i ostanu ovdje nekoliko dana (više informacija ovdje).

 

Selo Goljek

Samostan se nalazi u mirnom, prirodnom okolišu usred šume, na brdu Goljek, udaljen 40 minuta vožnje od Ljubljane. Goljek je naselje uz cestu smješteno na brdu kod Čateža, sjeverozapadno od Trebnja. S najbližeg vrha Zaplaza, visokog 544 m, puca široki pogled na okolicu.

Iako samostanu pripada tek djelić šume, sama šuma je prostrana i širi se u svim pravcima. Goljek je maleno i mirno seoce s populacijom od otprilike 65 stanovnika.

 

Misija

Buddha je ustanovio redovničku zajednicu kao najprimjereniji način života za one koji tragaju za razumijevanjem konačne istine. Glavna svrha i odgovornost budističkog redovnika ili redovnice je da prakticira učenje. Posvećeni jednostavnosti, odricanju (ne posjeduju novca i imaju vrlo malo osobnih stvari) i meditaciji, monasi ne pokušavaju naći zadovoljstvo udovoljavajući sebi, niti u svjetovnim užicima. Umjesto toga, oni teže suptilnijoj unutarnjoj sreći, onoj koja cvjeta kad se mir i mudrost ukorijene u srcu. Kako raste mudrost, tako raste i kapacitet da se pomogne drugima.

Redovnički je život u svim svojim aktivnostima oblikovan tako da pomogne razvoj pozitivnih kvaliteta koje vode probuđenju – kvaliteta poput darežljivosti, dobronamjernosti, poštenja, skromnosti, odlučnosti i trajnoj jasnoj svjesnosti. Još od Buddhina vremena redovnici i redovnice slijede njegov primjer i žive u šumama, na planinama i u pećinama. Daleko od stresa i užurbanosti modernog života, mirno prirodno okruženje predstavlja savršeno mjesto za razvijanje spokoja i uvida.

 

Vizija

Cilj nam je zadržati mjesto jednostavnim i skromnim, jer vjerujemo da takvi uvjeti podupiru našu praksu. Šumska tradicija naglašava Buddhinu preporuku da redovnici žive tako da ne predstavljaju teret svjetovnim ljudima.

Glavna namjena samostana je da služi kao boravište manjem broju budističkih redovnika i laika. Tajlandska šumska tradicija zasnovana je na strogoj disciplini, što znači da su redovnici posvećeni odricanju od čulnosti i materijalnog vlasništva.

Samaṇadīpa također daje podršku laičkoj zajednici u prakticiranju Buddhina učenja. Posjetitelji samostana koji daruju hranu i druge potrepštine redovničkoj zajednici, u prilici su da razviju velikodušnost (dāna) na tradicionalni budistički način. Posjetitelji mogu produbiti svoje teorijsko poznavanje Buddhina učenja, porazgovarati o svojoj praksi i dobiti podršku da primjene ova znanja u vlastitom životu. Samaṇadīpa služi kao utočište za tihu refleksiju i kontemplaciju, gdje spokojno prirodno okruženje, kao i učenja omogućuju posjetiteljima da pronađu mir u svom srcu.

U nastojanju da podrži one koji žele vježbati u skladu s Buddhinim uputama, Samaṇadīpa nudi sljedeće: 

  • boravak u samostanu za manji broj gostiju koji žele iskusiti redovnički život kao pomoćnici u samostanu;

  • proučavanje Buddhina učenja – samostan ima biblioteku;

  • razgovor s redovnicima o Buddhinom učenju (Dhammi);

  • svakodnevnu priliku da daruju hranu i druge potrepštine redovnicima ili pomognu s poslovima u samostanu.

 

Stalni redovnici samostana Samanadipa

adžahn Hiriko thero
(opat samostana - Saṅghaṇāyaka)

Osnivač i starješina samostana. Rođen je 1985. u Ljubljani. Primio je anagarika (postulant) zavjete u Santacittarama Monastero Buddhista u Italiji 2004. Iste godine odlazi u Englesku kako bi primio samanera (novicijat) zaređenje, da bi 2006. postao bhikkhu (potpuno zaređeni redovnik). Redovničke zavjete primio je od uvaženog Luang Por Sumedha (Phra Chao Khun Sumedhajahn). Ajahn Hiriko je bio glavni urednik i administrator u Path Press-u, te autor knjige The Hermit of Bundala, biografije engleskog redovnika sa Sri Lanke, Ñāṇavīra Thera. On je također autor tekstova na slovenskom jeziku (Menihovi misli) i prevoditelj Buddhinih govora, odnosno sutti na slovenski. Živio je u sljedećim samostanima: Amaravati Monastery, Chithurst Monastery, Aruna Ratanagiri (u Velikoj Britaniji), Bodhinyanarama (u Novom Zelandu), Santacittarama (u Italiji), Wat Marp Jan (u Tajlandu), Hillside Hermitage i Bundala Kuti (Sri Lanka).

 

tan Thavaro

Rođen 1977. u Njemačkoj. Postao je bhikkhu (potpuno zaređeni redovnik) 2016. u samostanu Wat Buddhabharami (Hamburg, Germany). Također je neko vrijeme živio u samostanima u Tajlandu i Sri Lanki.

 

 

 

 

 

anagarika Matej

Rođen 1995 u Ljubljani. Postao je Anagarika (postulant) srpanja 2019 u Samanadipi.

(CC) SloTheravada, 2019

Za vašo pozornost

The New Edition of
the biography of
Ven. Nanavira

THE HERMIT
OF BUNDALA

by Hiriko Bhikkhu

more information

Menihove misli (adžan Hiriko)