[HR] Vaša potpora

on .

- Više od 2600 godina redovnička je tradicija preživjela isključivo zahvaljujući podršci svjetovne zajednice. Redovnici ne smiju uzgajati ni kuhati svoju hranu, niti rukovati novcem. Do današnjeg dana laičke zajednice u mnogim zemljama diljem svijeta velikodušno osiguravaju osnovne potrepštine redovnicima: hranu, odjeću, boravište i lijekove. Samaṇadīpa u potpunosti ovisi o donacijama. Redovnici daruju svoje znanje, usluge, svoje vrijeme i energiju potpuno besplatno, posvećujući cijeli svoj život prakticiranju Buddhina učenja. Laici koje to nadahnjuje zauzvrat pružaju podršku redovnicima. Ostavljeno je dobroj volji i diskreciji posjetitelja i dobronamjernika da odluče na koji način će podržati rad samostana.

Darežljivost je pozitivna kvaliteta ljudskog srca, koju je Buddha iznimno poticao zbog koristi koje donosi darivateljima u ovom životu i onkraj njega. Osim ako ih se jasno ne pozove da kažu što im treba, redovnici ne smiju ništa izravno zatražiti. Darežljivošću omogućujete redovnicima da nastave sa svojim poslom: primjenom i dijeljenjem Buddhinog učenja (Dhamme). Ovaj samostan i njegovi stanovnici nemaju drugih načina potpore.

Ako smatrate da naš samostan zavređuje podršku, možete učiniti nešto od ovoga:

 

1. Darivanje hrane i drugih stvari

Naš objed počinje u 11h.

Postoje tri načina na koja možete darovati hranu:

1. Ako želite donijeti hranu i pridružiti nam se za objedom, molimo vas da nam se javite barem jedan dan unaprijed. Darivanje hrane redovničkoj zajednici pruža vam prigodu da nas posjetite i sudjelujete u samostanskom načinu života. Možete svoju hranu skuhati u našoj kuhinji, no imajte na umu da je kuhinja vrlo skromna i neki se ljudi ne osjećaju ugodno kad pripremaju hranu u tuđoj kuhinji. Ako je to slučaj, onda je jednostavnije da unaprijed skuhate jedan ili više obroka i donesete ih gotove.

Možete također darivati hranu za sljedeći dan, a voditelj kuhinje ju može zagrijati i ponuditi redovnicima u vaše ime.

2. Možete također darovati hranu koja može biti pohranjena u samostanskoj ostavi, tako da je gosti kasnije mogu koristiti za kuhanje obroka redovnicima.

3. Kao alternativa moguće je i darovati novac za pokrivanje troškova ručka. Drugi podržavatelji samostana ljubazno su prihvatili odgovornost da darovanim novcem kupe hranu ili/i pripreme obrok zajednici u vaše ime. Za više detalja vidi dolje.

Dana Suggestion List / Prijedlozi za darovanje

Prijatelje Samanadipe često zanima što trebamo. Molim vas da provjerite popis korisnih stvari u nastavku, uz neke dodatne korisne informacije.

Posodobljeno / Updated: 19. 1. 2020
The kitchen manager: Boštjan
The store-monk: Bh. Thavaro

Koristni živilski izdelki / Helpful food items:

- zelenjava / vegatables
- sadje / fruit 
- mleta kava / ground coffee

- aršidovo maslo / peanut butter
- ovseni in koruzni kosmiči / oat and corn flakes
- musli
- sir / cheese 

Ostale stvari / Other items:

- AAA baterije / AAA bateries

Živilski izdelki, ki jih je trenutno dovolj / Food items that we have more than enough

- mleko / milk

DELIVERY FROM ONLINE SHOP: 

If you cannot come to the Hermitage, you might find useful another option: you could order food online and then the shop delivers food to our address (Goljek 3, Trebnje)

https://trgovina.mercator.si/market/
 

2. Financijska podrška

Donacije omogućuju da samostan ima pristup vodi, električnoj energiji i drugim osnovnim potrepštinama, kako bi mogao funkcionirati i biti izvor nadahnuća laicima. Na taj se način Buddhino učenje održalo i prenosilo s pokoljenja na pokoljenje . Donacije su potrebne da bi se samostan održao.

Monaška pravila zabranjuju redovnicima da prime i upotrebljavaju novac. Stoga vas molimo da ne dajete novac direktno redovnicima.

Možete staviti novac u kutiju za donacije u samostanu, ili uplatiti donaciju na bankovni račun udruge “Društvo theravadskih budistov Bhavana” (u Sloveniji), koje je financijski skrbnik samostana.

Bankovni transfer:

Društvo theravadskih budistov Bhavana
Andreaševa 1
1000 Ljubljana
Slovenia

mat.br.: 1929526000
IBAN: SI56020190254504536

(Nova Ljubljanska banka d.d.,
Trg republike 2, 1520 Ljubljana, Slovenia)

BIC / SWIFT: LJBASI2X

Trajni nalog: Povjerenicima samostana iznimno pomaže spoznaja da u određenoj mjeri postoji redovita financijska podrška. Trajni nalog je jedan od najboljih načina da se to ostvari. Ako ste u prilici da ponudite takvu donaciju, možete to učiniti ispunjavajući trajni nalog svoje banke.

Online donacija (via PayPal):
Želim donirati
Samanadipa šumski samostan i šumske redovnike u Sloveniji.


Društvo theravadskih budistov Bhavana administrira financije Samanidipa šumskog samostana.

 

3. Doniranje rada

Vaša pomoć oko gradnje ili održavanja je više nego dobrodošla. Samostan uvijek treba pomoć oko:

 • rada u šumi: obrezivanje grana, drveća, čišćenje, cijepanje drva

 • vrtlarenje: plijevljenje, sadnja ukrasnog bilja, obrezivanje, košenje, grabljanje.

Redovnici ne smiju kopati zemlju niti uništavati žive biljke. No, to su radovi koji su doista neophodni u prirodnom okruženju, i zato nam je uvijek potrebna pomoć u tome.

Dobrodošla je i svaka pomoć s različitim profesionalnim uslugama i zadaćama, poput gradnje, prijevoza i administracije. Ako želite dobrovoljno pružiti podršku, molimo kontaktirajte samostan.

 

Novice

 • Registracija samostana je uspela! (Novice iz samostana)

  Spoštovani, Z veseljem vam sporočamo, da smo po skoraj štiriletnem obstoju samostana zdaj tudi uradno registrirani kot "Gozdni budistični samostan Samanadipa" v Republiki Sloveniji pri Ministrstvu za kulturo. Za spodbudo se toplo zahvaljujemo gvardijanu. In vsem, ki ste nam pomagali, dali svoj...

 • Naj bo novo leto srečno | May the New Year be Happy (Novice iz samostana)

  Buddhovo učenje je o tem, kako živeti v popolnem miru. Učil nas je prave sreče – sreče, ki je brezpogojna. Vsi, ki želimo biti srečni, se moramo naučiti kontemplatirati o teh učenjih, opazovati in se učiti iz lastnih izkušenj, da vidimo, kako napačno razmišljanje in zavedeni pogledi vodijo le v...

 • Luang Por Khemadhammo v Samanadipi posvetil samanero Mahidipo (Novice iz samostana)

  V nedeljo, 15. decembra, je Luangpor Khemdhammo posvetil Mateja v meniha-novinca oz. samanero in dobil tako tudi novo ime - Mahidipo, kar pomeni "Luč časti". Fotografije iz dogodka si lahko ogledate na tej...

 • Luangpor Khemadhammo v Sloveniji in meniško posvečenje (Novice iz samostana)

  Z veseljem sporočamo, da bo nas obiskal starešina učitelj luangpor Khemadhammo (čaokun Bhavanaviteht). Prihaja tudi zato, da posveti anagariko Mateja v noviciat. Ta zgodovinski dogodek, ko bo prvič Slovenec postal menih v Sloveniji, bo potekalo 15. decembra ob 13h. Vsi ste toplo dobrodošli, da pridete...

(CC) SloTheravada, 2020